Τι έφεραν στο φως οι ανασκαφές των αρχαιολόγων
Ταξιδεύοντας πίσω στην ιστορία της Ελλάδας ανακαλύπτουμε λεπτομέρειες και γεγονότα, άγνωστα στους περισσότερους. Πολλά μέρη της χώρας κρύβουν μυστικά και θησαυρούς που ήρθαν στο φως μετά από χιλιάδες χρόνια. Αυτό συνέβη και με μια αρχαία ελληνική πόλη που δεν υπάρχει πια. Βρισκόταν στην Πίνδο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.
Κάπου στην Ανατολική Πίνδο, στο Καστρί Γρεβενών η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τ λείψανα ενός αξιόλογου οικοδομικού συγκροτήματος, καθώς και έναν πετρόχτιστο άστυλο ναό. Το Καστρί ήταν η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων στο μακεδονικό βασίλειο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv οι αρχαιολόγοι δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν το όνομα της πόλης και τη θεότητα που λατρευόταν εκεί.
«Σίγουρα ήταν μια σπουδαία πόλη, όπως δείχνουν τα αρχιτεκτονικά μέλη, κυρίως αυτά της εντυπωσιακής δωρικής στοάς, που μαζί με το μεγάλο κτίριο και τον ναό σχηματίζουν ένα μεγάλο Π στο οικοδομικό συγκρότημα» είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Έθνος» η διευθύντρια της ανασκαφής, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Στέλλα Δρούγου. Όσον αφορά, μάλιστα, το νεό θεωρείται ότι εκεί λατρευόταν κάποια σημαντική θεότητα. Μπορεί να ήταν ο Δίας αλλά και η Ρέα, η μητέρα των Θεών.
Όσα γνωρίζουμε για την αρχαία ελληνική πόλη
Αυτή η αρχαία ελληνική πόλη ήταν σε συνεχή κατοίκηση από τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι το 150 π.Χ. Τότε σύμφωνα με τους αρχαιολόγους καταστράφηκε μετά από πολιορκία των Ρωμαίων και μάλιστα άγρια. Αυτό αποκαλύπτουν τα ίχνη από αιχμές και βέλη. «Το ύψωμα Καστρί είχε στρατηγική σημασία για τη χώρα των Τυμφαίων, καθώς φαίνεται να ελέγχει τους δρόμους προς την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την πεδινή Μακεδονία. Η μορφή των οικοδομημάτων και η θεμελίωσή τους στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. επιβεβαιώνουν τη σημασία τους ήδη στην περίοδο αυτή που συνδέεται πολύ καλά με τα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αναφέρει η κ. Δρούγου.
Όσον αφορά στα νομίσματα, τα περισσότερα είναι μακεδονικά. Υπάρχουν όμως και από άλλες περιοχές, όπως την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, ακόμη και τα νησιά, γεγονός που δείχνει τη σπουδαιότητά της στον χώρο και τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει και με τον άστυλο ναό που είχε κτιστό πρόναο. Ήταν στεγασμένος με κεράμωση χρονολογημένη στον 4ο π.Χ. αιώνα, που κατά καιρούς δέχτηκε νεότερες επιδιορθώσεις. Κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα πιθανόν καταστράφηκε από φωτιά. Επίσς φαίνεται πως κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους. Τα μέχρι τώρα ευρήματα επιτρέπουν τη χρονολόγηση του συγκεκριμένου ναού στα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Αλέξανδρου ή στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον θάνατό του.
Εξερευνώντας την Ελλάδα ανακαλύπτουμε ταυτόχρονα και ενδιαφέροντα στοιχεία από την ιστορία της…