«Ψυχή Βαθιά»: Το έρημο τοπίο που έμεινε στην ιστορία από τα γυρίσματα της ταινίας

«Ψυχή Βαθιά»: Το έρημο τοπίο που έμεινε στην ιστορία από τα γυρίσματα της ταινίας

Ένας ορεινός οικισμός στην Καστοριά που ελάχιστοι γνωρίζουν

Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές ταινίες, βασισμένη στα γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου. Η «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, μία παραγωγή του 2009, εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και του Γράμμου, σε ένα έρημο χωριό, για το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του. Το exploringgreece.tv, μας ταξιδεύει στο άγνωστο αυτό μέρος, το οποίο έμεινε γνωστό από την δραματική αυτή ταινία.

Ψυχή Βαθιά: Η υπόθεση της ταινίας

Η δραματική ελληνική εξελίσσεται το 1949 κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του Εμφυλίου Πολέμου, στον Γράμμο και στο Βίτσι. Κεντρικοί ήρωες της ταινίας είναι δύο αδέρφια, ο 17χρονος Ανέστης και ο 15ρονος Βλάσης. Ο πρώτος είναι επιστρατευμένος από τον ανθυπολοχαγό Τριαντάφυλλο του Εθνικού Στρατού, και ο αδελφός του Βλάσης από τον Καπετάν Ντούλα του Δημοκρατικού Στρατού ως οδηγοί καθώς μεγάλωσαν και ξέρουν την περιοχή.

Μαζί με άλλους στρατιώτες και αντάρτες τα αδέρφια συμμετέχουν στον πόλεμο στον οποίο σκοτώνονται πολλοί νέοι. Οι δύο τους παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να συναντηθούν κρυφά τρεις φορές. Στην τελευταία φορά, ο Ανέστης προσπαθεί να πείσει τον Βλάση να έρθει με το μέρος του, όπως ο Βλάσης έχει γίνει πολυβολητής, γνωστός ως συναγωνιστής Φλόγας, και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Γράμμου.

Το όμορφο ελληνικό χωριό που έγιναν γυρίσματα για την ταινία

Ένα από τα χωριά που επιλέχθηκε για να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας είναι ένας ορεινός οικισμός στην Καστοριά. Ο λόγος για τον (ή την σύμφωνα με πολλούς) Κρανιώνα. Πρόκειται για ένα σχεδόν έρημο χωριό το οποίο, μάλιστα, παλιά ονομαζόταν Δρανοβαίνη. Κάποτε ζούσαν εκεί 42 οικογένειες οι οποίες κάποια στιγμή το εγκατέλειψαν. Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη του Εμφύλιου Πολέμου 28 από τις οικογένειες και συγκεκριμένα 152 άτομα μετανάστευσαν στη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Κάποιες ακόμη οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό χωριό Μικρολίμνη των Πρεσπών. Τελικά κατά τη δεκαετία του 1970 σχεδόν όλοι οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν στον Nέο Οικισμό των Κορεστίων.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στο χωριό είναι τα πλίνθινα σπίτια του που πιθανόν το θυμάσαι, αν έχεις δει την ταινία Ψυχή Βαθιά. Σήμερα είναι σχεδόν έρημο αλλά θυμίζει πάντα τις σκηνές από τη δραματική και πολύ συγκινητική ταινία του Βούλγαρη.