Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά...
Ένα όμορφο χωριό στη Μεσσηνία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την δική του ιστορία να διηγηθεί.
Έχει όμως και κάτι παραπάνω που το κάνει να ξεχωρίζει. Μια μυστηριώδη τρύπα για την οποία λέγονται πολλές ιστορίες και μπορείς να την παρατηρήσεις καλύτερα από ψηλά. Εκεί κοντά υπάρχει και ένας περίφημος Νεραϊδόκηπος. Ο,τι πρέπει για όσους αγαπούν τις εξερευνήσεις…
Ποιο είναι το Πεύκο της Μεσσηνίας
Το Πεύκο ή Μπάλα όπως λεγόταν παλιά βρίσκεται στα 500 μέτρα υψόμετρο στη Μεσσηνία και μετράει πολλά χρόνια ιστορίας. Συγκεκριμένα, η πρώτη επίσημη γραπτή μαρτυρία του ονόματος «Μπάλα» υπάρχει στα Οθωμανικά Αρχεία που βρίσκονται στα Πρωθυπουργικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης. Τα έγγραφα αυτά στην πραγματικότητα εμφανίζουν το Μπάλα το 1570 περίπου να έχει 3 σπίτια και να πληρώνει φόρο -χαράτσι- 801 άσπρα. Στο 1700 περίπου, και στην απογραφή των Ενετών αναφέρεται ως Βalla με 16 οικογένειες και 53 κατοίκους. Στη Γαλλική απογραφή του 1829-30 αναγράφεται επίσης ως Βalla με 85 κατοίκους.
Εκεί, λοιπόν, σε αυτό το μικρό χωριό της Μεσσηνίας θα περπατήσεις σε όμορφα λιθόκτιστα στενά και θα δεις παραδοσιακά σπίτια με περιποιημένες και καλοφτιαγμένες αυλές. Ειδικά την άνοιξη είναι γεμάτες με λουλούδια και μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από κάποιο βιβλίο. Στο όρος Γουβάλα και λίγο έξω από το Πεύκο, βρίσκεται και ο λεγόμενος Νεραϊδόκηπος. Πρόκειται για μια παράξενη και ταυτόχρονα εντυπωσιακή τοποθεσία. Ένα μέρος το οποίο η λαϊκή παράδοση και ο προφορικός λόγος από στόμα σε στόμα την έχει συνδέσει με παράξενες ιστορίες και θρύλους για ξωτικά και νεράιδες.
Η μυστηριώδης τρύπα και οι θρύλοι που την συνοδεύουν
Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται και η περιβόητη τρύπα για την οποία έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες με νεράιδες που εμφανίζονται τη νύχτα. Στην πραγματικότητα κοιτώντας και από ψηλά, μπορείς να καταλάβεις ότι πρόκειται για μια μεγάλη τρύπα με βάθος περίπου 70-80 μέτρα και άνοιγμα περίπου 100 μέτρων. Αυτή η μυστηριώδης «τρύπα» βρίσκεται στη μέση ενός καταπράσινου λόφου. Μοιάζει σαν να έχει πέσει μετεωρίτης και να έχει «σπάσει» το βουνό, όπως αναφέρει το exploringgreece.