Άγνωστες περιοχές πέριξ της παλιάς Αθήνας
Χωριά που εγκαταλείφθηκαν, οικισμοί που ερήμωσαν ή υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα και περιοχές που άλλαξαν όνομα με το πέρασμα των αιώνων. Τριγυρνώντας στις γειτονιές της Αττικής, θα ακούσεις πολλές ιστορίες για την ιστορία τους και πώς έχουν φτάσει στο σήμερα. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι ακόμη και στην Αττική υπάρχουν χωριά τα οποία πλέον δεν υφίστανται και οικισμοί που εγκαταλείφθηκαν. Μια από αυτές είναι το χωριό της Αττικής Κούντουρα. Πιθανόν δεν έχεις ξανακούσει αυτό το όνομα και δεν γνωρίζεις ποια περιοχή της Αττικής είναι σήμερα όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.
Γυρνάμε, λοιπόν, αρκετά χρόνια πριν όταν η Μεγαρίδα της Αττικής είχε έναν οικισμό με αρκετούς κατοίκους και σημαντικό πολιτισμό. Ήταν τα Κούντουρα, ένα χωριό που άκμασε πολύ (ειδικά πληθυσμιακά) την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αποτέλεσε μάλιστα μια σημαντική κοιτίδα των μεγαλύτερων πλέον οικισμών του Θριάσιου Πεδίου. Το χωριό Κούντουρα ήταν στην βόρεια περιοχή της σημερινής Μάνδρας και ουσιαστικά είχε χτιστεί στα μικρά οροπέδια που σχηματίζονται στις ανατολικές απολήξεις του όρους Πατέρας. Υπολογίζεται ότι ο οικισμός αυτός δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα μ.Χ. ταυτόχρονα με την εγκατάσταση Αρβανιτών στην Αττική αλλά και στην περιοχή της σημερινής Βοιωτίας. Προς τα τέλη του 18ου αιώνα, μάλιστα, τα Κούντουρα παρουσίαζαν την εικόνας μια μεγάλης κωμόπολης, έχοντας περισσότερα από 300 σπίτια.
Παρά την ανάπτυξη που γνώρισε, κάποια στιγμή άρχισε να εγκαταλείπεται από τον κόσμο. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και τη δημιουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το πιο μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού άρχισε να το εγκαταλείπει. Απόφασισαν σταδιακά να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα κατοίκησαν στις σημερινές Μάνδρα, Μαγούλα, Ελευσίνα αλλά και στο οροπέδιο της Οινόης. Μέσα στα επόμενα χρόνια και τελικά της επόμενες δεκαετίες ο οικισμός εγκαταλείφθηκε οριστικά και έπαψε να υπάρχει με εκείνη τη μορφή.
Ωστόσο δεν ήταν το οριστικό τέλος γενικότερα της περιοχής από οικιστική άποψη. Η περιοχή που ήταν το χωριό Κούντουρα κάποτε, άρχισε να ανοικοδομείται ξανά κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Όσον αφορά τη σημερινή του εικόνα, στη θέση του εγκαταλελειμμένου οικισμού δημιουργήθηκαν και υπάρχουν διάσπαρτοι νεόκτιστοι οικισμοί, όπως ο Άγιος Σωτήρας, το Πανόραμα και το Παλαιοχώρι.