Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο
Με τόσα χιλιόμετρα ελληνικής ακτογραμμής, πάντα θα υπάρχει κάποιο καινούριο μυστικό που θα ανακαλύπτεις στην Ελλάδα. Και κάποια από αυτά μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φαντάζεσαι. Για παράδειγμα, πόσα γνωρίζεις για τα νησάκια της Ιτέας; Πόσα είναι, πώς τα λένε και ποιο είναι το αποκαλούμενο «καπέλο του Βενιζέλου»; Μικρότερα και μεγαλύτερα το καθένα έχει τη δική του μοναδική ιστορία να διηγηθεί.
Εμείς σήμερα θα σου μιλήσουμε για το μικρό ελληνικό νησί του Αγίου Δημητρίου που είναι και το πιο μακρινό από την στεριά. Τι υπάρχει εκεί και πώς συνδέεται με το καπέλο του Βενιζέλου;
Το άγνωστο ελληνικό νησάκι που το αποκαλούν και «καπέλο του Βενιζέλου»
Επτά μικρά νησάκια διάσπαρτα στη θάλασσα βρίσκονται μπροστά από την παραλία της Ιτέας, στη Φωκίδα δίνοντας τη δική τους ξεχωριστή πινελιά στην ομορφιά του τοπίου. Τα σημαντικότερα από αυτά τα νησάκια είναι ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Κωνσταντίνος πάνω στο οποίο βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το πιο απομακρυσμένο, λοιπό, και ίσως και το πιο άγνωστο από αυτά τα νησάκια είναι ο Άγιος Δημήτριος. Το μικρό αυτό νησί βρίσκεται περίπου στο μέσο της απόστασης με το Γαλαξίδι και το αποκαλούν και «καπέλο του Βενιζέλου» λόγω του σχήματός του. Κι αυτό γιατί το σχήμα του θυμίζει το καπέλο που φορούσε ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός. Ο Άγιος Δημήτριος έχει έκταση μόλις τεσσάρων στρεμμάτων. Πάνω σε αυτό βρίσκονται μόνο μερικά ερείπια σπιτιών. Στα νότια του νησιού διακρίνεται φαίνεται μια καλοσχηματισμένη τάφρος. Πρόκειται για μια τάφρο κατάλληλη για ελλιμενισμό του αρχαίου πλοίου τριήρης, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Όσον αφορά, τώρα τα άλλα δύο νησιά, τον Άγιος Κωνσταντίνο και τον Άγιο Αθανάσιο αυτά παλιότερα είχαν δικό τους μέσο επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, συνδέονταν με μια πέτρινη γέφυρα η οποία πλέον δεν υπάρχει. Ωστόσο, τα απομεινάρια αυτής της γέφυρας φαίνονται ακόμα μέσα στο νερό αν δει κάποιος από ψηλά. Το μήκος της γέφυρας εικάζεται ότι ήταν περίπου στα 200 μέτρα ενώ ο χρόνος κατασκευής της τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια.