Σε αυτόν τον τόπο ο χρόνος έχει σταματήσει
Νομίζεις ότι από κάποιο στενό θα εμφανιστεί κάποιος ηλικιωμένος με την μαγκούρα του. Ή ότι στο παράθυρο θα φανεί μια νοικοκυρά και θα απλώσει τη μπουγάδα της.
Κι όμως σε αυτό το ελληνικό χωριό ο χρόνος έχει σταματήσει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Δεν το αποκαλούν, εξάλλου, τυχαία χωριό «φάντασμα». Ωστόσο το χωριό αυτό δεν εγκαταλείφθηκε για οικονομικούς λόγους ή γιατί οι κάτοικοι έψαχναν ένα μέρος πιο σύγχρονο και αστικό να μείνουν. Αλλά γιατί ξαφνικά έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Οι κατολισθήσεις τους ανάγκασαν να βρουν ένα πιο ασφαλές μέρος. Ο λόγος για το χωριό Ροπωτό στα Τρίκαλα.
Ροπωτό: Το ελληνικό χωριό «φάντασμα» και γιατί εγκαταλείφθηκε
Το Ροπωτό Τρικάλων ή αλλιώς το χωριό φάντασμα εγκαταλείφθηκε, λοιπόν, εδώ και περίπου 10 χρόνια λόγω των πολλών κατολισθήσεων που συνέβησαν εκεί. Ήταν το 2010 όταν το έδαφος κάτω από το χωριό άρχισε ξαφνικά να υποχωρεί. Τα πράγματα χειροτέρεψαν λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις έκαναν ακόμη χειρότερη την κατάσταση και ήταν πλέον αναπόφευκτο το χωριό να εγκαταλειφθεί.
Κάποτε, λοιπόν, το Ροπωτό ήταν ένα ελληνικό χωριό γεμάτο ζωή και ζωντάνια. Απαριθμούσε, μάλιστα, σχεδόν 800 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο σταδιακά οι κάτοικοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν. Σπίτια και κτήρια άρχισαν σιγά σιγά να καταρρέουν ή να παίρνουν ακόμη και επικίνδυνη κλίση. Ήταν έτσι άκρως επικίνδυνο να κατοικείται ακόμη το χωριό.
Μετά την ολική εγκατάλειψη του χωριού από τους κατοίκους τους, οι κατολισθήσεις συνεχίστηκαν. Ακόμη και σήμερα η γη τρέμει και φεύγει κάτω από το έδαφος του χωριού. Θεωρείται, μάλιστα, ότι περισσότερα από εκατό κτήρια, όλα αυτά τα χρόνια έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Έτσι το άλλοτε ζωντανό χωριό, κατέληξε να είναι ένα χωριό φάντασμα.
Χωρίς να είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορα μέρη που εγκαταλείφθηκαν λόγω γεωλογικών φαινόμενων. Ένα τέτοιο χωριό είναι και το Σφενδύλι. Ένα ελληνικό χωριό που είναι μισό μέσα και μισό έξω από μια λίμνη.