Απόδραση στα γραφικά και πετρόχτιστα Λαγκάδια για το σαββατοκύριακο

Απόδραση στα γραφικά και πετρόχτιστα Λαγκάδια για το σαββατοκύριακο

Οι θρύλοι που συνοδεύουν την ίδρυσή του

Αν ψάχνεις πού θα κάνεις μια ήρεμη και κοντινή εκδρομή για το σαββατοκύριακο σε ένα μέρος χωρίς πολυκοσμία, τότε η Αρκαδία πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος σου.

Με πολλά μικρά ή μεγαλύτερα χωριά θα βρεις σίγουρα αυτό που θα σου κάνει κλικ για την επόμενη σύντομη απόδραση που θες να κάνεις το σαββατοκύριακο. Η ιστοσελίδα exporinggreece.tv, για την επόμενη εξόρμησή διάλεξε και παρουσιάζει τα γραφικά Λαγκάδια που είναι γραφικά και οργανωμένα με επιλογές για όλους τους τύπους ταξιδιωτών. Σε περίπου δύο ώρες θα είσαι εκεί και θα απολαμβάνεις την όμορφη φύση.

Σύντομη απόδραση στα γραφικά και πετρόχτιστα Λαγκάδια για το σαββατοκύριακο

Τα Λαγκάδια, λοιπόν, είναι ένα όμορφο χωριό στο νομό Αρκαδίας που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα μεγάλα και διάσημα χωριά της Πελοποννήσου. Όταν βρεθήκαμε εκεί για πρώτη φορά, αισθανθήκαμε από τη μία μια ιδιαίτερη οικειότητα και από την άλλη τη χαρά της εξερεύνησης ενός καινούριου τόπου. Ενός οικισμού όχι και τόσο γνωστού στο ευρύ κοινό αλλά πραγματικά πανέμορφου. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι επίσης πόσο περιποιημένο χωριό είναι και πόσο φιλόξενο. Αλλά αυτά είναι πράγματα που θα τα διαπιστώσεις και μόνος σου.

Το κεφαλοχώρι αυτό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και η πρώτη εικόνα που αντικρίσεις είναι περιποιημένα πετρόχτιστα αρχοντικά. Στον πάνω μαχαλά όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν θα δεις ένα από τα πιο φημισμένα και όμορφα αρχοντικά. Είναι το αρχοντικό των Δεληγιανναίων. Ήταν μια από τις πιο ιστορικές οικογένειες της περιοχής της οποία το οίκημα διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Περπατώντας στα γραφικά δρομάκια, θα σταματήσεις στις αρκετές πέτρινες κρήνες και θα βγάλεις πολλές φωτογραφίες το σκηνικό. Μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας που έχει δημιουργηθεί για να σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Κι όμως είναι ένας οικισμός με λιγότερους από 300 αλλά πολύ φιλόξενους Αρκάδες. Η καλαισθησία του χωριού συνδέεται άμεσα και με τους ονομαστούς Λαγκαδινούς χτίστες που έγιναν γνωστοί για το ταλέντο τους σε όλη την Ελλάδα.

Οι θρύλοι που συνοδεύουν την ίδρυσή του

Όπως σε πολλά χωριά της Ελλάδας, έτσι κι εδώΥπάρχουν διάφοροι θρύλοι για την ίδρυση των Λαγκαδίων. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας οι τεχνίτες που ανέλαβαν το χτίσιμο του κάστρου της Άκοβας, κατοίκησαν τη σημερινή περιοχή των Λαγκαδίων, όπου συνέχισαν να ασκούν από γενιά σε γενιά την τέχνη του χτίστη. Η θεωρία αυτή δεν είναι γενικά αποδεκτή λόγω της σχετικά μεγάλης απόστασης των δύο τοποθεσιών.

Άλλη εκδοχή προέρχεται από τους Δεληγιανναίους, γνωστούς κοτζαμπάσηδες της περιοχής. Σύμφωνα με αυτήν, ένας πρόγονός τους ονόματι Πέτρος Λίτινος, υπήρξε γραμματέας του Αϊδίν Αγά κατά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή. Για τις υπηρεσίες του έλαβε γαίες στην περιοχή της Γορτυνίας, όπου και κατοίκησε. Ο απόγονός του, ιερέας Ιωάννης Λίτινος θεωρείται συνοικιστής της Άνω Γειτονιάς των Λαγκαδίων.

Τα Λαγκάδια σου δίνουν την αφορμή για την φθινοπωρινή σύντομη απόδραση που θες να κάνεις…