Ένα από τα πιο μυστηριώδη, γνωστά και εντυπωσιακά κτίσματα
Στη Νότια Εύβοια βρίσκονται κάποια από τα πιο παράξενα θεάματα της Ελλάδας. 23 μυστηριώδη Δρακόσπιτα των οποίων η κατασκευή και η ακριβής χρησιμότητα παραμένει άγνωστη. Το θέαμα, ωστόσο, προκαλεί δέος και πάντα δημιουργεί ποικίλες συζητήσεις. Και φυσικά δεν μπορούν να λείπουν από τις διηγήσεις και οι διάφοροι μύθοι.
Ένα από τα πιο μυστηριώδη, γνωστά και εντυπωσιακά κτίσματα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά είναι το Δρακόσπιτο στο Όρος Όχη. Επιβλητικό και εντυπωσιακό στην κατασκευή του, προκαλεί έκπληξη με το μέγεθός του ειδικά όταν το βλέπεις από ψηλά.
Το μυστηριώδες Δρακόσπιτο στα 1300 μέτρα υψόμετρο
Το εντυπωσιακό Δρακόσπιτο στο Όρος Όχη βρίσκεται στα 1365 μέτρα υψόμετρο και είναι από τα καλύτερα διατηρημένα του είδους του. Ανασκαφές, έρευνες και αναλύσεις έχουν φέρει στο φως διάφορες θεωρίες και δεδομένα γι’ αυτό το Δρακόσπιτο. Το συγκεκριμένο κτίσμα βρίσκεται πάνω από την Κάρυστο και η κατασκευή του στηρίζεται σε τεράστιους ογκόλιθους οι οποίοι θεωρείται ότι είναι κομμάτια της γης από την περιοχή. Δεν έχουν όμως τοποθετηθεί ακριβώς όπως κόπηκαν, αλλά υπέστησαν πρώτα μια επεξεργασία. Φαίνεται πώς διαλέχθηκαν με πολύ προσοχή πριν πάρα πολλά χρόνια και με έναν τρόπο που παραμένει άγνωστος πελεκήθηκαν και στήθηκαν ώστε να φτιαχτούν τα σπίτια χωρίς να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο υλικό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το πάχος του κάθε τοίχου είναι σχεδόν 1,5 μέτρο ενώ η είσοδος είναι κατασκευασμένη από μεγάλες κολώνες. Παρά το γιγάντιο μέγεθός τους οι τοίχοι και οι κολώνες στον χώρο έχουν καταφέρει να είναι αρμονικά δεμένες. Μυστήριο βέβαια παραμένει το πώς μπορεί να μετακινήθηκε η πλάκα πάνω από την είσοδο η οποία ζυγίζει 10 τόνους. Δε θεωρούνται τυχαία από τα πιο παράξενα κτίσματα της Ελλάδας. Τι μπορεί να εξυπηρετούσε ένα τέτοιο κτίσμα όμως; Αυτό σίγουρα παραμένει ένα μυστήριο ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο δύσβατη είναι εκείνη η περιοχή. Οι ερευνητές πάντως και οι ανασκαφές του 1959 έφεραν στο φως κάποια σημαντικά ευρήματα όπως όστρακα με άγνωστη γραφή, αγγεία αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Τα υπόλοιπα Δρακόσπιτα της Εύβοιας και τι λέει ο μύθος
Όλα τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα έχουν κατασκευαστεί σε θέση με συγκεκριμένη θέα και σε απόκρημνα σημεία. Επίσης στην είσοδο και στους τοίχους μπορεί να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες και έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι πλάκες και η στέγη. Στην ουσία ο τρόπος που έχουν μπει οι στρώσεις από τις πλάκες είναι τέτοιες ώστε να δημιουργείται πυραμίδα. Επίσης στο εσωτερικό κάποιων δρακόσπιτων απαντώνται κόγχες και λίθινα ράφια. Οι διαστάσεις που έχουν τα Δρακόσπιτα κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μέτρα.
Γιατί όμως ονομάζονται Δρακόσπιτα και τι λέει ο μύθος γι’ αυτή την ονομασία; Ο τοπικός θρύλος, λέει λοιπόν ότι τα μυθικά πλάσματα, οι δράκοι, υπήρχαν παλιά στην περιοχή. Κυκλοφορούσαν, μάλιστα, και τρόμαζαν τους κατοίκους της περιοχής. Οι δράκοι λοιπόν, σύμφωνα, με τον μύθο έμεναν σε αυτά τα μεγαλιθικά κτίσματα στην Εύβοια τα οποία ονομάστηκαν δρακόσπιτα.
Τα Δρακόσπιτα είναι από τα παράξενα της Ελλάδας που ακόμη δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί πλήρως…