Στο επίκεντρο η ανάδειξη της λαμπρής ιστορίας της περιοχής
Μια συνδιοργάνωση πολυδιάστατης επικοινωνίας, μέρος της οποίας επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της λαμπρής ιστορίας της Ανατολικής Χαλκιδικής μέσα από φυσικές περιπατητικές διαδρομές, ήταν αυτή που το τελευταίο τριήμερο (10, 11 & 12.9.19) μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού σε όλο το σχεδόν το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη.
Το «Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο», οι «Πόλεις του Μεγαλέξανδρου», τοπικοί φορείς και πολλοί ιδιώτες οργάνωσαν και πραγματοποίησαν συμβολικές δραστηριότητες σε κομβικά πολιτιστικά σημεία του Δήμου Αριστοτέλη, όπου ο οικοδεσπότης Δήμαρχος, Στυλιανός Βαλιάνος, υποδέχθηκε εκπροσώπους Τύπου, sales manager τουριστικών γραφείων και tour operators, ομολόγους του από την Κεντρική Μακεδονία, αιρετούς εκπροσώπους τουρισμού και πολιτισμού πολλών Δήμων της Βόρειας Ελλάδας, προέδρους Τοπικών Συμβουλίων, δημότες αλλά και επισκέπτες, προκειμένου να «συστήσει» τα μοναδικά ιστορικά brands της περιοχής.
Τα Οθωμανικά Σιδηροκαύσια, στις πλαγιές του Αριστοτελικού Όρους στα Στάγειρα, αποτέλεσαν το πρώτο επισκέψιμο μνημείο του χαρτογραφημένου και σηματοδοτημένου Αριστοτελικού Περιπάτου, το οποίο συνδέεται με την τοπική ιστορία και τοποθετεί τον οικισμό Στάγειρα στο διεθνή περιπατητικό χάρτη. Σε απόσταση αναπνοής από το θεματικό Άλσος του Αριστοτέλη, το μνημείο αποτελείται από Πύργους και Χαμάμ, ενώ ιδιαίτερη είναι η αξία του Νομισματοκοπείου που αναστηλώνεται, αναδεικνύοντας το ρόλο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε αναφέρθηκαν λεπτομερώς οι δεκαετούς διάρκειας παρεμβάσεις των «Αριστοτελικών Κοινοταρχών» αλλά και του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η τοπική περιπατητική υποδομή αλλά και η υφιστάμενη επαγγελματική προωθητική δραστηριότητα. Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη εξήρε την εν γένει αξία του περιπατητικού τουρισμού στην υγιή τουριστική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα εξήγγειλε τη δημιουργία 16 νέων διαδρομών, οι οποίες θα αναδείξουν σπουδαία τοπικά brands και θα συνδέσουν όλους τους οικισμούς με το παρελθόν και το μέλλον.
Τα Αρχαία Στάγειρα αποτέλεσαν το δεύτερο σταθμό της «τριήμερης περιήγησης στη φύση και την ιστορία». Ο Αριστοτελικός Περίπατος καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων, όπου ο περιηγητής έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τα βήματα του Αριστοτέλη στη γενέτειρά του. Η επίσκεψη στις τοπικές μυδοκαλλιέργειες, οι οποίες αποτελούν το «τέρμα» των «θαλάσσιων βημάτων» του μεγάλου φιλοσόφου, σηματοδότησε την εξωστρεφή διάθεση για δικτύωση του Αριστοτελικού Όρους με το Παγγαίο και στη συνέχεια με ιστορικά όρη της Μακεδονίας. Τελικός στόχος της παρέμβασης είναι η δικτύωση όλων με αντίστοιχα όρη της Ασίας. Μακεδόνες Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την πρωτοβουλία μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.
Η Μονή Ζυγού ήταν ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της προσέγγισης. Περιπατητές, επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, εκπρόσωποι Τύπου και trekking specialists επισκέφθηκαν το μοναδικό βυζαντινό μνημείο, χτισμένο ακριβώς στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους. Στη συνέχεια ακολούθησαν τον Προαθωνικό Περίπατο, που αναδεικνύει μοναδικά πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, όπως το βυζαντινό υδραγωγείο της Ουρανούπολης, κοντά στην πετρόκιστη βρύση, που φέρει το έμβλημα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Οι θέσεις θέας, οι οποίες αποτελούν σημεία αναφοράς της διαδρομής, αποτυπώνουν ολόκληρη την ιστορία της περιοχής σε μια φωτογραφία που εστιάζει: στο Αριστοτελικό Όρος, στην Αρχαία Άκανθο, στη Διώρυγα του Ξέρξη και στον Άθωνα. Ο εν λόγω περίπατος προωθεί τη φυσική καταβολή του Άθωνα μέσα από ένα μονοπάτι, που ενώνει τους δύο υδάτινους χώρους της προαθωνικής χερσονήσου: τον Ακάνθιο και τον Αθωνικό Κόλπο.
Επόμενη αντίστοιχη διοργάνωση των «Πόλεων» θα πραγματοποιηθεί στο Παγγαίο Όρος, δεδομένου ότι έχει ήδη αποτυπωθεί η περιπατητική διαδρομή από την Πρώτη προς τα προσκυνήματα του προαναφερόμενου βουνού, το οποίο «αντικρύζει» στην κυριολεξία το Αριστοτελικό Όρος. Το ζητούμενο βέβαια σε κάθε παρέμβαση είναι η σύνδεση των μονοπατιών με την ιστορία και η ανάδειξη της πάσης φύσεως κληρονομιάς – εθνικής, φυσικής, ιστορικής, πολιτιστικής – μέσω της «γέφυρας» που δημιουργούν οι περιπατητικές διαδρομές: γεφυρώνουν ανομοιογενή τοπία, διαφορετικές νοοτροπίες, ανόμοιους χαρακτήρες και ξεχωριστούς προορισμούς!