Η διαφορά μεταξύ του βουδιστικού και του γρηγοριανού ημερολογίου είναι 543 χρόνια
Την ταϊλανδέζικη Πρωτοχρονιά (Songkran Day), για τo έτος 2562, του βουδιστικού ημερολογίου, γνωστή και ως Γιορτή του Νερού, τίμησαν για πρώτη φορά στο νησί, οι Ταϊλανδοί που μένουν στην Κέρκυρα. Η διαφορά μεταξύ του βουδιστικού και του γρηγοριανού ημερολογίου είναι 543 χρόνια. Έτσι το 2019 στην Ευρώπη, είναι το έτος 2562 στην Ταϊλάνδη.
Όπως ορίζει το έθιμο του Songkran, οι Ταϊλανδοί του νησιού, που είναι περίπου 30 οικογένειες, καθάρισαν την εικόνα του Βούδα με νερό και αρωματικά έλαια, ενώ και οι καλεσμένοι στη γιορτή Κερκυραίοι, έραιναν το Βούδα με αρωματισμένο, «λουλουδάτο», νερό.
Η επίρριψη του νερού για τους Ταϊλανδούς συμβολίζει το διώξιμο της κακής τύχης, της χρονιάς που πέρασε και την πρόκλησης της ευημερίας και της χαράς. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, διοργανώνονται γιορτές για τα παιδιά. Το έθιμο επιτάσσει του νεότερους να ρίχνουν λίγο νερό στα χέρια των μεγάλων και μετά να τους προσφέρουν καινούργια και καθαρά ρούχα ως ένδειξη σεβασμού. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σεβαστά στην Ταϊλάνδη: π.χ. στο λεωφορείο, ένας ενήλικας συχνά δίνει τη θέση του σε ένα παιδί, αλλά δεν μπορεί να το δώσει σε ένα ηλικιωμένο άτομο.
Οι παραδόσεις των Ταϊλανδών ενισχύουν τις σχέσεις των ανθρώπων και κυρίως της οικογένειας, που γι’ αυτούς αποτελεί σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού τους.
Το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς Songkran, στην Ταϊλάνδη, όπως έγινε χθες και στην Κέρκυρα, διοργανώνονται διαγωνισμοί ομορφιάς, όπου νεαρά κορίτσια ντύνονται με πολύχρωμες λαμπερές, παραδοσιακές στολές της Ταϊλάνδης με σκοπό να κερδίσουν τον τίτλο της Miss Songkran».
Η Ταϊλάνδη έχει περισσότερα από 60 εκατομμύρια κατοίκους. Στην Κέρκυρα, οι λιγοστοί Ταϊλανδοί, που μετοίκησαν στο νησί για επαγγελματικούς λόγους, έχουν κάνει τη δική τους μικρή κοινωνία που ακολουθεί τα έθιμα του τόπου τους, αλλά παράλληλα υιοθέτησε τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις των Ελλήνων.
Η οικογένεια της 15χρονης Χριστίνας, ήρθε στο νησί πριν από 24 χρόνια. Τα παιδιά τους γεννήθηκαν στην Ελλάδα και βαφτίστηκαν χριστιανοί. Η Χριστίνα είναι τρίγλωσση, μιλά ταϊλανδέζικα, αγγλικά και φυσικά απταίστως ελληνικά. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αισθάνεται Ελληνίδα, αλλά αγαπά και την Ταϊλάνδη, που δυστυχώς ακόμη δεν έχει επισκεφθεί.
Η Κερκυραία Ε. Καρούμπη, ιδιοκτήτρια τουριστικών καταλυμάτων, παντρεύτηκε Ταϊλανδό. Έφυγε για κάποια χρόνια στην Ταϊλάνδη, ενώ τα τελευταία χρόνια επέστρεψε με την οικογένειά της στην πατρίδα της την Κέρκυρα. Ο σύζυγός της, Somkiat Sawadram, έχει τη δικό του κέντρο μασάζ, όπου ασκεί όλες τις τεχνικές του massage akkara. Τα παιδιά τους είναι αριστούχα στις σπουδές τους στο γυμνάσιο και το δημοτικό.
Η κάθε οικογένεια Ταϊλανδών στην Κέρκυρα έχει τη δική της ιστορία, όμως αυτό που υποστηρίζουν όλοι είναι ο ισχυρός θεσμός της οικογένειας, η αγάπη για τη φύση και ιδιαίτερα τη θάλασσα και τα λουλούδια, αλλά και το νησί της Κέρκυρας.
Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς Songkran, που διαρκεί τρεις μέρες, έγινε σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.