Ντόπιοι και τουρίστες συνωστίζονται σε υπαίθριους πάγκους ακόμα και για μεταμεσονύκτια σνακ
Ενώ στις περισσότερες χώρες, είθισται να προετοιμάζονται συνήθως τρία μόνο γεύματα την ημέρα, η Ταϊβάν λατρεύει το φαγητό τόσο πολύ που υπάρχει και ένα τέταρτο και τελικό γεύμα: το μεταμεσονύκτιο σνακ ή xiaoye όπως λέγεται στα κινέζικα.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, σηκώνεται από το τραπέζι μετά το δείπνο και ετοιμάζεται για ύπνο, οι κάτοικοι της Ταϊβάν ετοιμάζονται για το τελετουργικό τους αργά τη νύχτα - κατά το οποίο βγαίνουν στους δρόμους και τρώνε μέχρι να σπάσει το κουμπί από το παντελόνι τους... «Το μόνο που κάνουμε είναι να τρώμε», λέει στο BBC ο Yiwen Wang, ιδιοκτήτης μιας τύπου καντίνας που προμηθεύει με ντόπιο «βρώμικο» τους ταϊβανέζους.
Η Ταϊβάν παίρνει πολύ σοβαρά τα σνακ. Έξω από τα πολύβουα παμπ και κλαμπ, βρίσκονται αραδιασμένοι πρόχειρα κατασκευασμένοι πάγκοι, οικογενειακές επιχειρήσεις, για μεταμεσονύκτιες λιγούρες.
Οι υπαίθριοι μαγαζάτορες, λένε πως πέρα από την προετοιμασία του φαγητού, κρύβεται η ανάγκη για διατήρηση της παράδοσης από γενιά σε γενιά. «Μπορούμε να πούμε ότι το καλό φαγητό προέρχεται από την εγκάρδια επιμονή του μάγειρα», δήλωσε ο Λι, ένας ιδιοκτήτης πάγκου με εξωτικές γεύσεις.
Φανταστείτε φρεσκοτριμμένο ζαχαροκάλαμο, τηγανιτές σαρδελόρεγγες, καλοψημένες μπριζόλες, τσάι χοιρινά λουκάνικα με άφθονο λίπος - όλα μαγειρεμένα έξω στην άσφαλτο και ακριβώς μπροστά από εκστασιασμένους από ευχαρίστηση πελάτες. Η χώρα πέρα από τις δικές της γεύσεις, έχει διευρύνει το μενού με μια σειρά από γαστρονομικές επιρροές εξαιτίας των αποικιών- Ολλανδία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα. Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία γεύσεων, σε τέτοιο μέγεθος που είναι ικανή να ταΐσει ολόκληρες Ηπείρους. Για να μην αναφέρουμε, τους εκατομμύρια Κινέζους μετανάστες που έφεραν μαζί τους και τα δικά τους πιάτα από σχεδόν κάθε επαρχία...