Παράδοση αλληλογραφίας στα 4.400 μέτρα

Παράδοση αλληλογραφίας στα 4.400 μέτρα

Το ταχυδρομείο των Ιμαλαϊων σε ένα από τα ψηλότερα κατοικημένα μέρη της Γης

Στα 4.400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην απομακρυσμένη κοιλάδα Spiti της Βόρειας Ινδίας, το ταχυδρομείο στο Hikkim αποτελεί μέρος ζωτικής σημασίας για τον έξω κόσμο.

Μια κρύα, αλλοτινή γη

Η κοιλάδα Spiti είναι ένα από τα υψηλότερα κατοικημένα μέρη της γης και θα τη βρείτε στα Ιμαλάια της βόρειας Ινδίας. Περιτριγυρισμένη από άγονα βουνά, ύπουλα περάσματα και ποταμούς που έρπονται σαν φίδια, το κρύο τοπίο της ερήμου τη κάνει να φαίνεται σχεδόν απόκοσμο.

Στο υψόμετρο που κόβει την ανάσα, στέκει το μικροσκοπικό ταχυδρομείο στο χωριό Hikkim που συνδέει ένα σύμπλεγμα μικρών χωριών σε αυτή την απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο περιοχή. Οι χωρικοί έρχονται εδώ για να γράψουν επιστολές ή να καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς τους και οι ατρόμητοι ταξιδιώτες που το πράττουν μέχρι σήμερα είναι υπερήφανοι για την ταχυδρόμηση των επιστολών τους από το ψηλότερο ταχυδρομείο της Γης.

Ο υπεύθυνος των ταχυδρομείων Rinchen Chhering, το διοικεί με πυγμή από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, το 1983. Είναι δύσκολη δουλειά: η έλλειψη αυτοκινητόδρομων σημαίνει ότι η αλληλογραφία πρέπει να μεταφερθεί με τα πόδια ενώ συχνά κλείνει αναγκαστικά τους χειμερινούς μήνες λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Το χωριό Hikkim

Η αλληλογραφία μοιράζεται από δυο υπαλλήλους που κάνουν τη δύσκολη διαδρομή των 46 χιλιόμετρων κάθε μέρα με τα πόδια σε μεγάλα ορεινά περάσματα και βοσκοτόπια για να παραδώσουν την αλληλογραφία στην Κάζα, την πρωτεύουσα της κοιλάδας Spiti, η οποία συνδέεται οδικώς με άλλες μεγαλύτερες πόλεις της πολιτείας Himachal Pradesh. Από την Καζά, η αλληλογραφία αποστέλλεται μέσω λεωφορείων.

Τα τέσσερα ή πέντε χωριά που εξυπηρετούνται από το ταχυδρομείο είναι αραιοκατοικημένα, ενώ η κάλυψη των κινητών τηλεφώνων είναι εξαιρετικά περιορισμένη και το διαδίκτυο δεν έχει ακόμη φτάσει. Ένα τέτοιο χωριό είναι το Komic σε υψόμετρο 4.587 μ., είναι ένα από τα ψηλότερα χωριά της Γης προσβάσιμα μόνο οδικώς. Το Komic διαθέτει μόλις 13 σπίτια, ένα σχολείο (που εξυπηρετεί περίπου πέντε μαθητές, ένα αρχαίο μοναστήρι και μικρές εκτάσεις γεωργικής γης που παράγουν κριθάρι και μπιζέλια.