«Σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουν ή ζουν εκτός της ΕΕ»
Από σήμερα, 1η Μαΐου, οι Eυρωπαίοι πολίτες όταν βρίσκονται σε χώρα του εξωτερικού στην οποία δεν εκπροσωπείται η χώρα καταγωγής τους, θα μπορούν να λαμβάνουν προξενική προστασία από άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες, οι πολίτες της ΕΕ που διατρέχουν κίνδυνο σε μια χώρα εκτός ΕΕ θα μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν βοήθεια από οποιαδήποτε πρεσβεία ή προξενείο της ΕΕ. Οι κανόνες που τίθενται σε ισχύ αύριο καθορίζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη- μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε οι πολίτες της ΕΕ που δεν αντιπροσωπεύονται να προστατευθούν σε περίπτωση κρίσης ή φυσικής καταστροφής.
«Σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουν ή ζουν εκτός της ΕΕ σε χώρες όπου το δικό τους κράτος μέλος δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο. Από αύριο διασφαλίζουμε ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ αντιμετωπίζονται εξίσου όταν χρειάζονται επείγουσα βοήθεια εκτός της Ένωσης μας. Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των πολιτών και αποτελούν ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε σχετικά η Βέρα Γιούροβα, επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων.
Επιπλέον, εκτός από τη βοήθεια σε περιόδους κρίσης, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την αίτηση προξενικής προστασίας σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας, όταν πέσουν θύματα εγκλήματος, περιπτώσεις απώλειας διαβατηρίου ή κλοπής στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι αιτήσεις για ταξιδιωτικά έγγραφα έκτακτης ανάγκης αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% όλων των περιπτώσεων προξενικής βοήθειας σε πολίτες που δεν αντιπροσωπεύονται. Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι θα συνεργαστεί στενά με εκείνα τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τη μεταφορά της νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή των νέων κανόνων.