Η μικρότερη κινητή γέφυρα του κόσμου

Οι νήσοι Βερμούδες δεν είναι μεγάλες -μόλις 53 τετραγωνικά χιλιόμετρα- οπότε είναι εύκολο αν πάτε να δείτε πρακτικά κάθε αξιοθέατο.

Αυτό που λίγοι παρατηρούν καθώς περνούν από τις αναρίθμητες γέφυρες είναι αυτή η κινητή γέφυρα που βλέπετε στη φωτογραφία. Μπορεί βέβαια να πει κανείς πως παραείναι μικρή για να έχει την οποιανδήποτε χρησιμότητα – η αλήθεια όμως είναι ότι έχει! Όπως τα περισσότερα αξιοθέατα στις Βερμούδες νήσους, η ιστορία της γέφυρας Σόμερσετ ξεκινά από περασμένους αιώνες.

Η αρχική γέφυρα θεμελιώθηκε το 1620, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευάστηκε εκ νέου τον 20ό αιώνα. Αρχικά, αν μια βάρκα έπρεπε να περάσει από κάτω, η γέφυρα έπρεπε να μετακινηθεί με το χέρι. Σήμερα η γέφυρα έχει προβόλους, με ένα ενδιάμεσο κενό 46 εκατοστών περίπου, το οποίο γεφυρώνεται από ένα χοντρό ξύλινο επίπεδο.

Η κινητή γέφυρα έχει πλάτος μόλις 56 εκατοστών και χρησιμοποιείται πολύ σπάνια. Αν πρέπει να περάσει ένα σκάφος με κατάρτι, κάποιος από τον τοπικό ιστιοπλοϊκό όμιλο αφαιρεί ένα ξύλινο επίπεδο έτσι ώστε το σκάφος να μπορεί να περάσει χωρίς να υποστεί κάποια φθορά. Βέβαια, ακόμα και χωρίς το ξύλινο επίπεδο, πρέπει να είναι κανείς έμπειρος καπετάνιος για να διέλθει από το στενό πέρασμα.

Είναι ένα εγχείρημα που λίγοι θα τολμούσαν!