Μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, αλλά σε μερικά χρόνια ίσως να φορτίζουμε τα κινητά μας (αλλά και άλλες συσκευές) οικονομικά, χωρίς να έχουμε ανάγκη πρίζες και φορτιστές, χάρη στα... ούρα μας !
Ερευνητές από το εργαστήριο ρομποτικής του Μπρίστολ στην Αγγλία εφηύραν ένα σύστημα που επιτρέπει τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών χάρη σε κάποια βακτήρια που αποσυνθέτουν την οργανική μάζα, μετατρέποντάς τη σε ενέργεια. Και η πιο αποτελεσματική οργανική μάζα για αυτόν το σκοπό, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι τα ούρα.
“Τα ούρα είναι πολύ ενεργά χημικά, πλούσια σε άζωτο και έχουν στοιχεία όπως η ουρία, το χλώριο, το κάλιο και βιλιρουμπίνη, που την καθιστούν πολύ καλή για τις κυψέλες καυσίμων”, δηλώνει ο δοκτωρ Ιωάννης Ιερόπουλος, εκ των εμπνευστών της συσκευής.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον ερευνητή, η συσκευή που εφευρέθηκε στο εργαστήριο μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων, την πλοήγηση στο διαδίκτυο και για ένα σύντομο τηλεφώνημα. “Τα τηλεφωνήματα από κινητό τηλέφωνο απορροφούν την περισσότερη ενέργεια, αλλά θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπορούμε να φορτίσουμε μια μπαταρία για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Το σχέδιο έχει ελεγχθεί και λειτουργεί”, τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή η κυκλοφορία της συσκευής για οικιακή χρήση σε πέντε με έξι χρόνια, κι αυτό χάρη στους χορηγούς της έρευνας, μεταξύ των οποίων και το ίδρυμα του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.