Μηχανολόγοι από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατασκεύασαν μία "έξυπνη" μέλισσα -ρομπότ, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για λόγους παρακολούθησης όσο και για εφαρμογές στη γεωργία.
Το όνομα αυτής Robobee. To νέο ρομπότ - μέλισσα που πρόσφατα παρουσίασαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τη σχολή Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών είναι απόρροια μελετών που διήρκεσαν σχεδόν δώδεκα χρόνια.
Η high tech μέλισσα είναι ελαφρώς μικρότερη από το κέρμα του ενός σεντ και ζυγίζει μόλις 89 γραμμάρια, ενώ μπορεί να πετάξει κανονικά, όπως ακριβώς οι μέλισσες στη φύση.
H Robobee συγκεντρώνει μηχανολογικά χαρακτηριστική αιχμής, μιμούμενη παράλληλα το πέταγμα και την όλη συμπεριφορά της μέλισσας. Μόνο που αντί να μαζεύει γύρη από τα ανθισμένα λουλούδια, συλλέγει πληροφορίες τις οποίες μεταβιβάζει στη συνέχεια σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα που τις επεξεργάζεται.
Η μέλισσα-ρομπότ μοιάζει με τις πραγματικές μέλισσες και εμφανισιακά. Διαθέτει αρθρώσεις και κεραίες όπως ακριβώς και τα κιτρινόμαυρα έντομα.
Η έρευνα εστίασε εξαρχής στη δημιουργία ενός τεχνητού, "έξυπνου" εντόμου που θα πετάει αυτόνομα συλλέγοντας πληροφορίες. Για το λόγο αυτό συλλέγει στοιχεία από οχτώ εξωτερικές κάμερες, τα οποία μεταφέρει σε έναν μικροσκοπικό ηλεκτρονικό εγκέφαλο.
Ωστόσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω σε αυτό το μίνι ρομποτικό έντομο, προκειμένου να βελτιώσουν το πέταγμά του, να αυξήσουν τη διάρκεια των πτήσεων που μπορεί να κάνει αλλά και να εξελίξουν το σύστημα ενεργειακής τροφοδότησης, μέσω ίσως μιας αυτόνομης μπαταρίας.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Robobee αποτελεί μία σοβαρή μηχανολογική πρόταση που μπορεί να προσφέρει σημαντική "χείρα βοηθείας" σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό σύστημα παρακολούθησης για τη διευκόλυνση αστυνομικών επιχειρήσεων εντοπισμού αγνοούμενων, παρακολούθησης ή διάσωσης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για γεωργικούς ή ακόμη και για περιβαλλοντικούς σκοπούς.