Ιπτάμενο δίσκο σχεδίαζε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

Πρόσφατα έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα μετά τον αποχαρακτηρισμό τους ως απόρρητα, αποκαλύπτουν πως ένα από τα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών την δεκαετία του 1960 ήταν η κατασκευή ενός ιπτάμενου δίσκου!

Το σκάφος είχε σχεδιαστεί για να μπορεί να πραγματοποιεί κάθετη απογείωση και προσγείωση (VTOL) και θα μπορούσε να φτάσει την ταχύτητα Mach 3 και Mach 4, δηλαδή 3.657 έως 4.900 χιλιόμετρα την ώρα αντίστοιχα, με ακτίνα δράσης περίπου 1.000 ναυτικά μίλια.

Η αναφορά «Project 1794, Final Development Summery Report» αναφέρει ακόμα ότι το σχέδιο πήγαινε καλά και η τελική έκδοση του σκάφους θα «παρείχε πολύ ανώτερες επιδόσεις από ότι υπολογιζόταν στην αρχή των διαπραγματεύσεων για την σύμβαση».Ο  σχεδιασμός του σκάφους μάλιστα μοιάζει αρκετά με τον τρόπο που παρουσιάζονταν οι ιπτάμενοι δίσκοι στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας της εποχής καθώς και τις αναφορές για θεάσεις ιπτάμενων δίσκων από πολίτες στην δεκαετία του 1960.

Το έγγραφο αναφέρει ακόμα ότι το κόστος του πρωτότυπου σκάφους ανερχόταν στα 3.168.000 δολάρια, περίπου 26.6 εκατομμύρια δολάρια με την σημερινή ισοτιμία, ενώ η κατασκευή του θα ολοκληρωνόταν σε περίπου δυο χρόνια. Τελικά όμως ματαιώθηκε αφού οι προσπάθειες της Αεροπορίας των ΗΠΑ για δημιουργία ιπτάμενου δίσκου αποδείχθηκαν πιο εύκολες στην θεωρία παρά στην πράξη.

Το γεγονός αυτό όμως θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι άλλα απόρρητα έργα αναπτύσσει αυτήν την στιγμή ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του σήμερα.