Στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, βλέπουμε πως ο κόσμος μας παίρνει μία πιο "ηλεκτρονική" μορφή. Πλέον, οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται μέσω του Διαδικτύου, ενώ αμέτρητες πληροφορίες ανταλλάσσονται καθημερινά μεταξύ των χρηστών του.
Η περίοδος του χαρτιού δείχνει σιγά σιγά να φτάνει στο τέλος της και μαζί της η ευκολία της καταστροφής των εγγράφων που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες της προσωπικής μας ζωής.
Έτσι, δημιουργείται το πρόβλημα τις ασφαλούς και μόνιμης διαγραφής ηλεκτρονικών δεδομένων που έχουμε αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους παλιών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ακόμα και σε ένα πεταμένο στα σκουπίδια PC, μπορεί κανείς να βρει πληθώρα πληροφοριών για τον προηγούμενο κάτοχό του.
Αρχικά, θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε πως απλά διαγράφοντας τα αρχεία που έχουμε τοποθετήσει στο φάκελο "Κάδος απορριμάτων" (Recycle Bin), δεν είναι αρκετό. "Στους υπολογιστές δεν είναι δύσκολο να διαγράψει κανείς πλήρως τα δεδομένα του, αρκεί να μπορεί να καταλάβει μερικές βασικές αρχές και να γνωρίζει κάθε φορά τι κάνει, αλλά και να το κάνει σωστά", εξηγεί ο Greg Kelley, διευθυντής τεχνολογίας του οργανισμού Vestige Digital Investigations στο Ohio.
"Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να έχει κανείς υπόψιν του, είναι πως για να είναι σίγουρος ότι διέγραψε όλα τα δεδομένα, θα πρέπει να διαγράψει ολόκληρο το σκληρό του δίσκο. Προγράμματα όπως το BCWipe και το Eraser μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά".
Ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος για χρήστες που χρησιμοποιούν την έκδοση Windows Vista ή μεταγενέστερη είναι να δημιουργήσουν έναν δίσκο "system repair" και μετά να κάνουν format στο σκληρό τους δίσκο, εισάγοντας την γνωστή εντολή, επισημαίνει ο Matthew Kinney, αντιπρόεδρος της εταιρίας λογισμικού BWSI στο Phoenix.
Καλό, λοιπόν θα ήταν πριν πετάξετε τον παλιό σας υπολογιστή στα σκουπίδια, να βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει format στον σκληρό σας δίσκο, διαγράφοντας έτσι όλα σας τα δεδομένα. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εστιάζεται τόσο στους οικιακούς υπολογιστές, όσο στις κινητές σας συσκευές.
Πλέον, οι κάτοχοι smartphones και tablets διατηρούν ένα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων μέσα σε αυτές τις συσκευές. Σε περίπτωση απώλειας ή κοπής της συσκευής σας, αυτά τα δεδομένα είναι απροστάτευτα, με την προσωπική σας ζωή να μένει εκτεθειμένη. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει εφαρμογές που φροντίζουν να διαγράψουν ότι έχετε αποθηκεύσει στο κινητό σας, όμως επειδή αυτή η τεχνολογία είναι σχετικά καινούρια, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.
"Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν την επιλογή "Restore to Factory Defaults" (Επαναφορά αρχικών ρυθμίσεων), που θα διαγράψει τα δεδομένα σας, όμως ακόμα και αυτή η λύση δεν απόλυτη, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντικαθιστούν τα δεδομένα αρκετές φορές, ώστε να αποτρέψουν τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για την ανάκτησή τους", δηλώνει ο Adam Wosotowsky του τμήματος ψηφιακής ασφάλειας της εταιρίας McAfee.
Αυτή τη στιγμή οι μόνες σίγουρες λύσεις για την προστασία των δεδομένων που έχετε αποθηκευμένα στο smartphone σας, είναι είτε η καταστροφή της συσκευής, αν σκοπεύετε να μην την χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά ή η πώληση της σε εταιρίες πώλησης μεταχειρισμένων τηλεφώνων, που θα φροντίσουν να διαγράψουν τα πάντα πριν το μεταπωλήσουν.