Βρέθηκαν τα πρώτα ίχνη νερού στον Άρη

Μπορεί το Curiosity να βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη μόνο επτά εβδομάδες, ήδη όμως ανακάλυψε τα πρώτα στοιχεία που φανερώνουν πως κάποτε υπήρχε νερό στην επιφάνεια του.

Φωτογραφίες που τράβηξε το rover φανερώνουν κομμάτια συσσωρευμένων πετρωμάτων που αποτελούνται από χαλίκια και άμμο, τα οποία έχουν λειανθεί και στρογγυλοποιηθεί, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς φανερώνει την ύπαρξη νερού στον πλανήτη, έστω και πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ακόμα πως στην τοποθεσία που βρέθηκαν υπήρχε παλαιότερα ένα ολόκληρο δίκτυο υδάτινων ρευμάτων.

«Τα σχήματα τους δείχνουν πως (τα πετρώματα) μεταφέρθηκαν από μεγάλη απόσταση και το μέγεθος τους δείχνει πως δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τον άνεμο» λέει η ερευνήτριαRebecca Williams. «Μεταφέρθηκαν από την ροή νερού.»

Η ηλικία των πετρωμάτων αυτών υπολογίζεται σε «χιλιάδες με εκατομμύρια χρόνια» σύμφωνα με τον ερευνητή Bill Dietrich του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Τα υδάτινα ρεύματα όμως ενδέχεται να παρέμειναν στην επιφάνεια του πλανήτη για αρκετά μεγάλη περίοδο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της NASA. «Υπήρχαν και παλαιότερα ενδείξεις για την παρουσία νερού στον Άρη» ανέφεραν οι επιστήμονες, «αλλά τα νέα αυτά στοιχεία, -εικόνες των πετρωμάτων που φανερώνουν πετρώματα στην κοίτη ρευμάτων- είναι τα πρώτα του είδους τους».

Σκοπός τους τώρα είναι να μελετήσουν τις εικόνες που τους έστειλε το Curiosity από αυτά τα πετρώματα, το μέγεθος και το σχήμα των οποίων μπορεί να τους αποκαλύψει την ταχύτητα και την διάμετρο του αρχαίου υδάτινου ρεύματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους, το νερό στην συγκεκριμένη τοποθεσία κυλούσε με ταχύτητα ενός μέτρου το δευτερόλεπτο και το είχε βάθος λίγων εκατοστών. Δεν είναι σε θέση ακόμα να γνωρίζουν πότε ξεκίνησε ή σταμάτησε η ροή του, αλλά υπολογίζουν ότι κράτησε για πάνω από 1.000 χρόνια.

Το Curiosity συνεχίζει την πορεία του για την τοποθεσία Glenelg όπου οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε τέτοιου είδους πετρώματα