Διαστημικό πρόγραμμα ανακοίνωσε η Ρωσία

Η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Κοσμοναυτικής και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ένα νέο επταετές διαστημικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (λίγο περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια), μέχρι και το 2020.

Υπογραμμίζοντας την υπερήφανη κληρονομιά της Ρωσίας στην εξερεύνηση του διαστήματος, ο Πούτιν περιγράφει τη νέα μονάδα ως καθοριστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της Ρωσίας στην οικονομία, καθώς και τη διατήρηση της θέσης της ως ηγέτιδα δύναμη του χώρου.

Στην επίσκεψή του στο εργοτάξιο του νέου διαστημοδρομίου σήμερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η νέα χρηματοδότηση θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των ξεπερασμένων πυραύλων της Ρωσίας και του λοιπού εξοπλισμού, στην τόνωση της ανάπτυξης των εγχώριων εξαρτημάτων και για να πλησιάσει τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις στον τομέα των μη επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.

Απηχώντας τα λόγια του Αμερικανού αστροφυσικού Nel deGrasse Tyson, ο Πούτιν περιμένει επίσης να υπάρξουν πολλά και σημαντικά οφέλη από τη χρηματοδότηση περαιτέρω έρευνας σε τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με το διάστημα, την ιατρική, τις τηλεπικοινωνίες, τον τομέα των μεταφορών και των αμυντικών συστημάτων.