Η πρωτοποριακή συσκευή, που ονομάζεται "Project Telepathy" (Πρόγραμμα Τηλεπάθειας), δημιουργεί μια παράξενη αίσθηση στον ακροατή
Είναι ποτέ δυνατό να ψιθυρίσεις στο αυτί κάποιου που δεν βρίσκεται δίπλα σου, αλλά σε απόσταση 30 μέτρων και μάλιστα χωρίς να κανείς άλλος να ακούσει τίποτε; Και όμως αυτό ακριβώς καταφέρνει μια πειραματική φορητή συσκευή, η οποία στέλνει τις ψιθυριστές λέξεις του ομιλητή σε έναν συγκεκριμένο ακροατή-στόχο σε μεγάλη απόσταση, χωρίς ο ήχος να διαχέεται και έτσι κανείς άλλος τριγύρω να μην μπορεί να ακούσει τίποτε.
Η συσκευή, που χρησιμοποιεί στοχευμένους υπερήχους, είναι δημιούργημα ερευνητών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον ισπανικής καταγωγής μηχανικό των υπολογιστών Ασιέρ Μαρζό, σύμφωνα με το "New Scientist".
Η πρωτοποριακή συσκευή, που ονομάζεται "Project Telepathy" (Πρόγραμμα Τηλεπάθειας), δημιουργεί μια τελείως παράξενη αίσθηση στον ακροατή. «Πρόκειται για έναν πολύ χαμηλό ήχο, που δεν ξέρεις από πού έρχεται. Είναι σαν κάποιος να ψιθυρίζει στο αυτί σου, αλλά δεν βλέπεις κανέναν γύρω σου» είπε ο Μαρζό.
Βέβαια, αν κοιτάξεις καλύτερα ολόγυρα, μάλλον θα ανακαλύψεις αυτόν που «ψιθυρίζει», επειδή τον προδίδει η συσκευή: ένα ηχείο στερεωμένο στο μέτωπό ή στο στήθος του και τέσσερα ηλεκτρόδια γύρω από το στόμα και το σαγόνι του.
Η συσκευή χρησιμοποιεί την τεχνική της ηλεκτρομυογραφίας, προκειμένου τα ηλεκτρόδια να καταγράψουν τα βιοηλεκτρικά σήματα που παράγουν οι μύες του προσώπου, καθώς ο άνθρωπος μιλάει ψιθυριστά. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης μπορεί να αναγνωρίσει τις λέξεις (προς το παρόν από ένα σχετικά περιορισμένο λεξιλόγιο).
Τελικά, οι λέξεις μετατρέπονται σε υπερήχους και από το ηχείο που είναι στερεωμένο στο μέτωπο ή στο στήθος, στέλνονται μέσω μιας στοχευμένης στενής δέσμης υπερηχητικών κυμάτων στον άνθρωπο-στόχο, ο οποίος θα τις ακούσει αυτός και μόνο αυτός.
Αν στο σύστημα προστεθεί και μια κάμερα, τότε ο ψιθυριστός ήχος κατευθύνεται στον άνθρωπο εκείνον, στον οποίο θα γυρίσει το βλέμα του ο ομιλητής-ψιθυριστής. Η ακρίβεια της στόχευσης του ακροατή βελτιώνεται περαιτέρω, αν η συσκευή συνδυασθεί με ένα λέιζερ που κατευθύνει τους υπερήχους στον μακρινό στόχο-ακροατή (αν και κάτι τέτοιο μπορεί να τραβήξει την προσοχή των άλλων).
Οι ερευνητές προσδοκούν ότι θα βελτιώσουν κι άλλο τη συσκευή τους, ώστε να αναγνωρίζει περισσότερες λέξεις και επίσης να γίνει μικρότερη και πιο διακριτική γι' αυτόν που τη φοράει (πιθανώς να ενσωματωθεί και μέσα στα ρούχα ή στη στολή). Μεταξύ άλλων εφαρμογών, μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει τους στρατιώτες να επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς να τους παίρνει κανείς χαμπάρι. Επίσης, επειδή οι υπέρηχοι ταξιδεύουν πολύ καλά μέσα στο νερό, η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επικοινωνούν οι δύτες μεταξύ τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ