Νέο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού θέσης, με το όνομα Beidou, ανακοίνωσε η Κίνα και το διαθέτει στο ευρύ κοινό για τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού. Το Beidou, γνωστό και ως Μεγάλη Άρκτος, ήταν καθαρά στρατιωτικό μέχρι πρόσφατα, όμως πλέον είναι έτοιμο για κοινή χρήση και έρχεται να προστεθεί στο αμερικάνικο GPS, το ευρωπαϊκό Galileo και το ρωσικό Glonass.
To Beidou έχει σαν στόχο να κατακτήσει το 70-80% της κινεζικής αγοράς μέχρι το 2020 ενώ στα πλάνα της Κίνας είναι η σταδιακή επέκτασή του σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι υπεύθυνοι του νέου συστήματος δήλωσαν, πως μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια το στίγμα των χρηστών με ακρίβεια δέκα μέτρων και ταχύτητα κίνησης τα 0.2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ενώ το σήμα του συγχρονίζει στα 50 νανο-δευτερόλεπτα.
Μέχρι στιγμής το chip του Beidou κοστίζει αρκετά πιο ακριβά από το αντίστοιχο του GPS, όμως η κινεζική κυβέρνηση πιστεύει πως οι κατασκευαστές θα θελήσουν να το ενσωματώσουν στις συσκευές τους, αφού αν λειτουργεί ταυτόχρονα με το αμερικάνικο σύστημα θα παρέχουν πολύ μεγαλύτερη κάλυψη στο κοινό. Άλλωστε όπως προβλέπουν δε θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι η τιμή του να μειωθεί.
Έξι δορυφόροι βρίσκονται ήδη σε τροχιά και τροφοδοτούν με πληροφορίες το Beidou, με το νούμερο να αυξάνεται στους 40 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το νέο σύστημα, όταν ολοκληρωθεί, θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερη απόδοση στα δορυφορικά δίκτυα πλοήγησης, από ότι τα σημερινά, με την ημερομηνία κυκλοφορίας του να παραμένει ακόμα άγνωστη.