Το βραβείο "Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award" απονεμήθηκε στον καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (M.I.T.) δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο
Το βραβείο "Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award" απονεμήθηκε στον καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (M.I.T.) δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθές στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του 4ου Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (Hellenic Forum for Science, Excellence and Innovation).
Το βραβείο στον κ. Στεφανόπουλο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, αφού αρχικά τον συνεχάρη, στη συνέχεια μίλησε για το έργο του. Τον χαρακτήρισε ως έναν χαρισματικό άνθρωπο σε επίπεδο έρευνας, ο οποίος έχει δημιουργήσει γενιές νέων επιστημόνων, ωστόσο δεν έχασε ποτέ την επαφή με τον τόπο του, την Ελλάδα.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης, την αναγκαιότητα να δοθεί στη νέα γενιά η δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της, ώστε να διαπρέψει σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας, ότι, ο ελληνικός λαός έχει τεράστια αποθέματα δυνάμεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Στεφανόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι' αυτή την τιμή, αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Είπε χαρακτηριστικά, ότι θα απαιτηθεί μεγάλη και μακροχρόνια προσπάθεια για να γυρίσει η Ελλάδα σε συνεχή βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις οι οποίες θα έρθουν μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε επίσης, ότι είναι αναγκαία η ριζική αναμόρφωση στη δομή της οικονομίας και βασική μηχανή προς αυτή την ανάπτυξη θα είναι η καινοτομία.
Συνέχισε λέγοντας, ότι, η προσπάθεια αυτή για ανάκαμψη θα πρέπει να είναι συνεχής, συνεπής και να ακολουθείται από επένδυση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο κ. Στεφανόπουλος, προτού ενταχθεί στο δυναμικό του M.I.T, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Αθήνα. Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων και διακρίσεων για το έργο του, στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας.