Η NASA σχεδιάζει να στείλει τον Βαλ στον Κόκκινο Πλανήτη, πριν από τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές τη δεκαετία του 2030.
«Ανθρωποειδή ρομπότ» οδηγούν την κούρσα για την κατάκτηση του Άρη. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μακρινό σενάριο, αφού η NASA ήδη συνεργάζεται με τέσσερα πανεπιστήμια, προκειμένου να κατασκευάσει ένα τέτοιο ρομπότ που θα μπορούσε να σταλεί στον κόκκινο πλανήτη.
«H Βαλ (από την Βαλκυρία, Valkyrie) είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό ανθρωποειδές ρομπότ. Κάποτε η NASA σκοπεύει να στείλει ένα ρομπότ σαν αυτό στον Άρη. Ίσως έναν απόγονο του, που θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για τον ταξίδι αστροναυτών» υποστηρίζει η Χόλυ Γιάνκο, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, στο Euronews.
Η NASA σχεδιάζει να στείλει τη Βαλ στον Άρη, πριν από τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές που αναμένονται τη δεκαετία του 2030.
Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί δύσκολες εργασίες, σε συνθήκες απαγορευτικές για τον άνθρωπο. Στόχος είναι τκάποια στιγμή να μπορεί να σώζει ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Προς το παρόν, η χρονική καθυστέρηση στην επικοινωνία μεταξύ Γης και Άρη δεν επιτρέπει την αποστολή ρομπότ που λειτουργεί με τηλεχειριστήριο ενώ η κατασκευή υποδομών και οι εργασίες έκτακτης ανάγκης, απαιτούν αυτονομία κινήσεων.
«Η ρομποτική τεχνολογία μπορεί και θα είναι χρήσιμη για τη διατήρηση και την επισκευή του εξοπλισμού μέχρι την άφιξη των αστροναυτών. Όμως και όταν φτάσουν, τα ρομπότ θα έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, αφού πρώτα εκείνα θα έχουν φτάσει στον Κόκκινο πλανήτη. Οπότε θα βοηθήσουν τους αστροναύτες σε νέες αποστολές στον Άρη και ακόμα πιο μακριά» δήλωσε ο Τάσκιν Πάντιρ, καθηγητής του Northeastern πανεπιστημίου.