Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας
Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.
Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών» καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Σύμφωνα με τη Wikipedia ο εορτασμός καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 το κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και επικράτησε η γιορτή της 2ης Κυριακής του Μαΐου- αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει εκδηλώσεις.
Οι μαμάδες γιορτάζουν φέτος στο δρόμο την ημέρα της μητέρας
Κάποιες μητέρες φέτος δεν γιορτάζουν. Δεν θα πάρουν ούτε ένα λουλούδι, ούτε ένα φιλί, ούτε μια αγκαλιά από τα παιδιά τους. Δεν θα τα φροντίσουν, δεν θα αγωνιούν, δεν θα τα μαλώσουν για τις αταξίες τους. Γιατί αυτά τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.
Για αυτές τις γυναίκες οι «Μαμάδες στον δρόμο» κατεβαίνουν σήμερα Κυριακή 14 Μαΐου, Ημέρα της Μητέρας, στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν.
«Το μοναδικό δώρο που μπορεί να μας κάνει η Πολιτεία είναι η ασφάλεια των παιδιών μας. Το καλύτερο δώρο είναι η ζωή των παιδιών μας για να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν και να τα χαιρόμαστε. Το δικαίωμα να περνούμε τον δρόμο χωρίς φόβο».
Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουν να επικοινωνήσουν με την παρουσία τους στην συμβολή Τροίας και Πατησίων, «το σημείο που συνέβη πριν από πέντε χρόνια το δυστύχημα, στο οποίο μία μάνα με τα επτάχρονα δίδυμα παιδιά της έχασαν τη ζωή τους όταν τους παρέσυρε ένα αυτοκίνητο που παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη» εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ήλια Ιατρού, εκπρόσωπος της ομάδας των μαμάδων.
«Το Ναυτοδικείο πρόσφατα αποφάνθηκε ότι ο οδηγός ήταν ένοχος και τον καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση. Όμως, "λόγω προτέρου εντίμου βίου" του έδωσε αναστολή. Ο νεαρός υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού δεν πέρασε ούτε μια μέρα στη φυλακή, συνεχίζει κανονικά τη ζωή του και μάλιστα οδηγεί μέχρι και σήμερα», λέει.
Και προσθέτει: «Αυτή την ημέρα, λοιπόν, εμείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους και κυρίως τις μαμάδες που δεν θέλουν να ρισκάρουν τις ζωές των παιδιών τους στην άσφαλτο. Κουραστήκαμε να δίνουμε μάχη κάθε μέρα για να κυκλοφορήσουμε σε κεντρικούς και μη, δρόμους της Αθήνας μαζί με τα παιδιά μας, είτε κρατώντας τα από το χέρι είτε έχοντας τα στο καρότσι. Δεν μπορούμε να νιώσουμε πουθενά ασφαλείς. Ακόμη και στα πεζοδρόμια και σε μονόδρομους η κατάσταση είναι τραγική. Είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση μη τυχόν και περάσει κάποιος απρόσεκτος με το αυτοκίνητό του ή την μηχανή του. Δεν μπορούμε να περπατήσουμε, να πάμε μια βόλτα με τα παιδιά μας ούτε καν και σε πεζόδρομους, αφού είναι γεμάτοι εμπόδια».
Για αυτό κι οι «Μαμάδες στον δρόμο» επέλεξαν αυτή την ημέρα που γιορτάζει το πιο ευλογημένο πλάσμα, η μάνα για να διαμαρτυρηθούν. Το μοναδικό πρόσωπο στον κόσμο που προσφέρει αφειδώς, αγωνίζεται και διεκδικεί τα πάντα για το παιδί της.
«Δεν θέλουμε κι άλλες μάνες να βιώσουν τον αβάσταχτο πόνο της απώλειας των παιδιών τους στον δρόμο από κάποιον ασυνείδητο οδηγό, ο οποίος στο τέλος δεν θα αντιμετωπίσει καμία συνέπεια», λέει η κ. Ιατρού.
«Οι "μαμάδες στον δρόμο" δεν μπορούμε να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας. Έχουμε βαρεθεί να κυκλοφορούμε με την ψυχή στο στόμα, τρέμοντας για τη ζωή των παιδιών μας. Απαιτούμε ασφαλείς μετακινήσεις και διεκδικούμε πρόληψη, επιτήρηση και δικαιοσύνη», λέει και προσθέτει: «Τα πρόστιμα και τα μπλόκα δε χρειάζονται για τους ευσυνείδητους οδηγούς. Όσοι όμως δεν έχουν συνείδηση να τους συνετίζει, χρειάζονται την απειλή πραγματικών και σοβαρών συνεπειών, αλλιώς δε θα σεβαστούν κανέναν μας, αν βρεθούμε στο διάβα τους. Ζητάμε επειγόντως πιο εντατικούς ελέγχους από την Τροχαία αλλά και συχνότερη παρουσία τροχονόμων, κάτι που πιστεύουμε ότι θα αποτρέψει τις απερισκεψίες των οδηγών».
Η επιμονή, η υπομονή αλλά κι η ελπίδα είναι αρκετές για να τροφοδοτήσουν την ψυχή μιας μάνας να δημιουργήσει έναν κόσμο καλύτερο για το παιδί της, «έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ανέμελο, πιο καλό, έναν κόσμο χωρίς φόβο. Πώς θα μπορέσουμε να μάθουμε, να διδάξουμε τα παιδιά μας να σέβονται την ανθρώπινη ζωή, να υπολογίζουν τον διπλανό τους αν ζούνε τα ίδια κάτω από αυτές τις συνθήκες και βιώνουν αυτές τις συμπεριφορές» αναρωτιέται η κ. Ιατρού.
Στο πλευρό της ομάδας «Μαμάδες στο δρόμο» θα είναι συλλογικότητες όπως «ΠΕΖΗ», «SOS-Τροχαία Εγκλήματα» και οι «ΠΟΔΗΛΑΤΙσσεΣ».