Η συμπεριφορά της φωτιάς στο διάστημα είναι διαφορετική απ’ ότι σε γήινες συνθήκες
Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (η γνωστή σε όλους μας NASA), σχεδιάζει να προκαλέσει φωτιά μεγάλης έντασης και έκτασης σε ένα από τα διαστημόπλοιά της. Ο λόγος είναι απλός: στην προσπάθειά της να δημιουργήσει όσο το δυνατόν ασφαλέστερες συνθήκες τόσο για τα διαστημικά της σκάφη όσο και για το προσωπικό, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι να αναπαραχθούν οι συνθήκες καταστροφής σε πραγματικό χρόνο, τόπο και εξοπλισμό.
Το διαστημικό ινδικό χοιρίδιο που επιλέχθηκε για το πείραμα ασφαλείας είναι το διαστημικό σκάφος μεταφοράς προμηθειών Cygnus, το οποίο προγραμματίζεται να αναχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εντός του μήνα. Μετά από τέσσερις ώρες, όταν το Cygnus θα έχει φθάσει σε απόσταση ασφαλείας και θα βρίσκεται σε διαφορετική πλέον τροχιά, θα πυροδοτηθεί από το κέντρο ελέγχου στη γη μια ελεγχόμενη έκρηξη στο εσωτερικό του, ενώ θα αρχίσει η καταγραφή τόσο της εξέλιξης όσο και των επιπτώσεων της τεχνητής φωτιάς. Η συμπεριφορά της φωτιάς στο διάστημα είναι διαφορετική απ’ ότι σε γήινες συνθήκες και η μελέτη αυτής της ιδιαιτερότητας θα επιτρέψει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογα πραγματικά περιστατικά στο μέλλον.
Παλαιότερα είχαν πραγματοποιηθεί μικρά πειράματα με φωτιές λίγων εκατοστών αλλά τώρα θα είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο θα παρατηρηθεί σε πραγματικά μεγέθη. Το κρίσιμο ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι το πόσο γρήγορα η επέκταση της φωτιάς φθάνει σε σημείο κρίσιμο για την επιβίωση των αστροναυτών.
Η διάρκεια του καθαυτό πειράματος δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 15 λεπτά, ενώ επιτόπιοι ανιχνευτές θερμοκρασίας, οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα θα καταγράφουν συνεχώς τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Παράλληλα, η εξέλιξη της φωτιάς θα καταγράφεται με κάμερες ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα καταγράφεται με ραδιόμετρα. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα αποσταλούν στη γη για επεξεργασία και άντληση συμπερασμάτων.