Τι μπορεί να είναι 100 φορές ταχύτερο από το Wi-Fi; Το Li-fi! Πρόκειται για μια νέα μέθοδο αποστολής δεδομένων που χρησιμοποιεί το ορατό φάσμα και όχι ραδιοκύματα. Η μέθοδος είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο όμως οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ταχύτητες που επιτυγχάνει είναι εξωπραγματικές.
Το Li-fi παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ταχύτητες που φτάνουν το 1Gbps (Gigabit ανά δευτερόλεπτο).
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι πρώτες δοκιμές αυτής της νέας ασύρματης τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, από τη νεοσύστατη εταιρεία Velmenni.
Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια λάμπα LED με δυνατότητες Li-fi για τη μετάδοση δεδομένων σε ταχύτητα που έφτανε το 1Gbps. Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι στη θεωρία η ταχύτητες αυτές μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 224Gbps.
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα γραφείο μιας βιομηχανικής εταιρείας και σκοπός των οποίων ήταν να παράσχουν στους εργαζόμενους πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα οι λάμπες αποτελούσαν μια έξυπνη λύση για το φωτισμό του χώρου.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα International Business Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Velmenni, Ντίπακ Σολάνκι, δήλωσε ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να φτάσει στους καταναλωτές μέσα στα «επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια».
Ο όρος Li-fi επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Χάραλντ Χάας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου της Σκωτίας, ο οποίος παρουσίασε την τεχνολογία το 2011 κατά τη διάρκεια συνεδρίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης TED (Technology, Entertainment, Design). Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Χάας περιέγραψε ένα μέλλον όπου τα δισεκατομμύρια των LED λαμπτήρων θα μπορούσαν να αποτελούν ασύρματα hotspots.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Li-fi είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με το Wi-Fi, δεν υπάρχουν παρεμβολές από άλλα ραδιοσήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει και μειονεκτήματα, βασικό των οποίων είναι το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί σε εξωτερικούς χώρους διότι το φως του ήλιου θα κάνει παρεμβολές στο σήμα.
Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τοίχους, οπότε αρχικά η χρήση της είναι πιθανόν να περιοριστεί για την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δικτύων Wi-Fi.