Πάνω από το ένα τρίτο (το 35%) του συνόλου της τηλεόρασης και του βίντεο παγκοσμίως παρακολουθείται πλέον «κατ' αίτηση» (video on-demand ή VOD) του χρήστη-θεατή.
Η νέα έκθεση «Ericsson ConsumerLab TV & Media Report 2015» δείχνει πως σε όλο τον κόσμο οι καταναλωτές αγκαλιάζουν τις on-demand υπηρεσίες βίντεο όπως ποτέ άλλοτε. Κάθε τρίτη ώρα θέασης καταναλώνεται πλέον στην on-demand τηλεόραση και βίντεο.
Η έκθεση δείχνει αύξηση 71% στην παρακολούθηση βίντεο μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) σε σχέση με το 2012. Σχεδόν τα δύο τρίτα του συνολικού χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο των εφήβων γίνεται μέσω φορητών συσκευών (smartphones, tablets και laptops).
Η παρακολούθηση περιεχομένου βίντεο που προέρχεται από χρήστες, βρίσκεται επίσης σε αύξηση. Σχεδόν ένας στους δέκα παρακολουθούν YouTube για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα.
Οι καταναλωτές ξοδεύουν πλέον έξι ώρες την εβδομάδα παρακολουθώντας on-demand τηλεοπτικές σειρές, προγράμματα και ταινίες με streaming (υπερδιπλάσιο περιεχόμενο σε σχέση με το 2011).
Σημαντική είναι επίσης η αύξηση στην παρακολούθηση βίντεο σε φορητές συσκευές από τους καταναλωτές: το 61% σήμερα παρακολουθούν βίντεο στα smartphones τους (αύξηση 71% σε σχέση με το 2012).
Εξάλλου, οι πλατφόρμες περιεχομένου που προέρχονται από χρήστες (UGC), αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο καταναλωτών που παρακολουθούν τηλεόραση και βίντεο. Σχεδόν ένας στους δέκα καταναλωτές παρακολουθούν YouTube περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα, ενώ ένας στους τρεις θεωρεί πλέον πολύ σημαντικό να μπορεί να παρακολουθεί τέτοιο περιεχόμενο UGC στην τηλεόραση στο σπίτι του.
Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει πως η αυξανόμενη κυριαρχία των UGC πλατφόρμων, όπως το YouTube, έχει οδηγήσει στην έκρηξη δημοτικότητας των εκπαιδευτικών βίντεο, με τους καταναλωτές να παρακολουθούν τέτοια βίντεο περίπου 73 λεπτά την εβδομάδα.
Βασισμένη σε συνεντεύξεις άνω από 22.500 ατόμων, η έκθεση της Ericsson αποκαλύπτει τις συνήθειες παρακολούθησης 680 εκατομμυρίων καταναλωτών Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν με καταναλωτές ηλικίας 16 έως 69 ετών, σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες διέθεταν ευρυζωνική σύνδεση Ίντερνετ στο σπίτι και παρακολουθούσαν τηλεόραση/βίντεο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.