Τουλάχιστον το 50% του συνόλου των συσκευών Android, ανεξαρτήτως κατασκευάστριας εταιρείας ή έκδοσης του λειτουργικού έχει σοβαρά κενά ασφαλείας. Αυτό υποστηρίζει ο Jon Oberheide, διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας στην εταιρεία Duo Security. Μέσω του προγράμματος X-Ray, το οποίο αναλαμβάνει να αναγνωρίζει κενά ασφαλείας σε συσκευές Android, η εταιρεία του συνέλεξε δεδομένα από 20.000 συσκευές παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητικά αφού πάνω από τις μισές συσκευές έχουν τρωτά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κατασκευαστές ιών ή άλλων κακόβουλων προγραμμάτων.
«Εάν κάποιος εισβολέας αποκτήσει πρόσβαση στην συσκευή μέσω κάποιουexploit, θα μπορούσε να αποκτήσει δικαιώματα χρήστη ή ακόμα και τον πλήρη έλεγχο της συσκευής» δήλωσε ο Oberheide, ενώ υποστήριξε ότι υπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση είναι κυρίως οι εταιρείες κινητής. Λόγω των δαπανών που απαιτούνται για την ανάπτυξη, δοκιμή και κυκλοφορία ενός update, οι πάροχοι κινητής είναι συνήθως αρκετά «συντηρητικοί» στις αναβαθμίσεις των συσκευών τους.
Υπενθυμίζουμε πως η κυκλοφορία μιας αναβάθμισης εξαρτάται συνήθως από τους παρόχους, πράγμα που συμβαίνει και στην Ελλάδα για smartphones που έχουν αποκτηθεί από καταστήματα παρόχων, είτε πρόκειται για συσκευές με συμβόλαιο είτε χωρίς. Εάν η Samsung ή η HTCκυκλοφορήσει μια νέα έκδοση ή αναβάθμιση του Android, αυτή θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί και να εγκριθεί από τον κάθε πάροχο προτού κυκλοφορήσει στις συσκευές. Αυτό όπως μπορείτε να καταλάβετε προκαλεί τεράστια καθυστέρηση στις αναβαθμίσεις, η οποία μπορεί να φτάσει και τους δυο μήνες.