Ένα κυβερνητικό στέλεχος ή ένα στέλεχος σε μεγάλη επιχείρηση απευθύνεται σε μια ομάδα χάκερ που είναι πρόθυμη να προσφέρει τις κατασκοπευτικές (και άλλες) υπηρεσίες στην κυβέρνηση ή την εταιρεία ή την εγκληματική οργάνωση. Έναντι αδρού αντιτίμου φυσικά...
Σενάριο ταινίας; Όχι! Πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα προχωρά ακόμη περισσότερο αφού πλέον όποιος (μα όποιος) θέλει μπορεί να νοικιάσει ένα χάκερ προκειμένου να του κάνει όποια δουλειά θέλει: από το να εκδικηθεί τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που του αύξησε το νοίκι (κάνοντας κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα του), έως να παραβιάσει τους λογαριασμούς Facebook ή Gmail της συζύγου του για να δει μήπως τον απατά.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, πληθαίνουν συνεχώς οι ιστορίες για απλούς ανθρώπους που πληρώνουν από 500 έως 2.000 δολάρια για τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες μετατρέπουν τους χάκερ σε ένα είδος ιδιωτικού ντετέκτιβ, στον οποίο καταφεύγει κανείς για να φέρει στο φως κρυμμένα μυστικά ή για να βγάλει τα απωθημένα του.
Έτσι, η δραστηριότητα του χάκερ έχει πλέον ξεφύγει από την επικράτεια των μυστικών υπηρεσιών, των οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών ή των χακτιβιστών με πολιτική στόχευση. Έχει πλέον γίνει μια πολύ προσωπική υπόθεση και ο χάκερ έρχεται να περιβληθεί το... φωτοστέφανο του συμπαραστάτη για τον απλό πολίτη.
Υπάρχει και μια νέα ιστοσελίδα, η Hacker's List (Κατάλογος Χάκερ) που άνοιξε στις αρχές Νοεμβρίου πέρυσι, έχει ως αντικείμενο ακριβώς να φέρει σε επαφή τους χάκερ-υπεργολάβους με υποψήφιους πελάτες, οι οποίοι θέλουν να κατεβάσουν μια ανεπιθύμητή φωτογραφία τους από ένα δικτυακό τόπο ή να τρυπώσουν στις βάσεις δεδομένων κάποιας ανταγωνίστριας εταιρείας (ή ίσως και αυτής όπου οι ίδιοι εργάζονται) για να κλέψουν το πελατολόγιό της.
Στους περίπου τρεις μήνες λειτουργίας του Hacker's List, πάνω από 800 προτάσεις για δουλειές έχουν προταθεί στους περίπου 40 χάκερ που συνεργάζονται με την ιστοσελίδα, οι οποίοι μετά συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα χτυπήσει τη δουλειά (ρίχνοντας και την τιμή για να γίνει πιο ανταγωνιστικός...).
Οι τιμές για την ενοικίαση χάκερ ξεκινάνε από τα 100 δολάρια (περίπου 80 ευρώ) και φθάνουν τα 5.000 δολάρια (4.000 ευρώ). Οι υποψήφιοι πελάτες προέρχονται από όλο τον κόσμο και μερικοί ζητάνε πράγματα, όπως ο χάκερ να τους βρει ένα χαμένο κωδικό πρόσβασης (password) ή να αλλάξει τους βαθμούς τους στο ψηφιακό αρχείο της σχολής τους.