Η Jolla παρουσίασε το Sailfish OS

Όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν η φινλανδική εταιρεία Jolla αποκάλυψε σήμερα το νέο της λειτουργικό σύστημα, το Sailfish, το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα MeeGo. Η εταιρεία παρουσίασε σήμερα το Sailfish σε εκδήλωση της στην Φινλανδία ενώ παράλληλα ανέβασε και ένα διαφημιστικό βίντεο στο YouTube.

Το νέο λειτουργικό διαθέτει ένα αρκετά ενδιαφέρον περιβάλλον εργασίας, το οποίο λειτουργεί και ως multitasking menu. Ενώ εκτελείται μια εφαρμογή, οι χρήστες θα μπορούν να την «σέρνουν» με το δάκτυλο τους και αυτή θα τοποθετείται στην homescreen όπου θα λειτουργεί ως ένα μεγάλο διαδραστικό widget.

Η λίστα εφαρμογών είναι προσβάσιμη με ένα απλό swipe προς τα επάνω, ενώ οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται στην επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης. Το λειτουργικό είναι open source και σύμφωνα με την εταιρεία «θα εξελιχθεί μέσω της συμμετοχής της κοινότητας» ενώ το SDK του αναμένεται να είναι διαθέσιμο σύντομα για τους προγραμματιστές.

Το Sailfish διαθέτει ακόμα την δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας «themes» αναλύοντας μια οποιαδήποτε φωτογραφία, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να «τρέξει» αρκετές εφαρμογές του Android «ως έχουν» μέσω ειδικού λογισμικού. Οι υπόλοιπες θα χρειάζονται κάποιες μικροαλλαγές προκειμένου να εκτελεστούν.

Για τις πρώτες συσκευές, η Jolla έχει ήδη συμφωνήσει με την εταιρεία DNA, τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της Φινλανδίας για την χρήση του Sailfish στις συσκευές της και ελπίζει ακόμα περισσότεροι πάροχοι να υποστηρίξουν το λειτουργικό. Ανακοίνωσε ακόμα πως έχει κλείσει συμφωνία με την ST-Ericcson, η οποία θα παρέχει τα chip που θα χρησιμοποιούν τα μελλοντικά τηλέφωνα της εταιρείας ενώ υποστηρίζει πως στο μέλλον σκοπεύει να υπογράψει με περισσότερος κατασκευαστές hardware.

Δεν είναι γνωστό ακόμα το πότε θα δούμε στην αγορά τα πρώτα Sailfish smartphones, η εταιρεία όμως είχε στο παρελθόν δηλώσει πως ελπίζει να κυκλοφορήσουν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.