Εκπαιδευτική Ρομποτική: Όταν τα ρομπότ αντικαθιστούν τον άνθρωπο

Στο άκουσμα κάποιος των λέξεων 'ρομποτική επιστήμη στην Ελλάδα', ίσως αρχικά να ξαφνιαζόταν. Με δεδομένο ότι η ρομποτική, μια επιστήμη η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στην εκτέλεση εργασιών, δεν είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα, ίσως το συγκεκριμένο ξάφνιασμα να είναι δικαιολογημένο.

Μια ομάδα επιστημόνων ανέλαβε να διοργανώσει την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, World Robot Olympiad, εντάσσοντας και τη χώρα μας στους συμμετέχοντες. Έτσι, το Σάββατο είναι προγραμματισμένος ο 6ος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στο Κλειστό Γήπεδο Περιστερίου.

Το news.gr μίλησε με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, Γιάννη Σομαλακίδη. Όπως εξηγεί, ο διαγωνισμός βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Ολυμπιάδας Ρομποτικής. "Η διοργάνωση ανήκει σε μια ομάδα πανεπιστημιακών. Το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας, το οποίο διοργανώνει την Ολυμπιάδα φέτος, βγάζει τα θέματα πάνω στα οποία κινούνται οι δημιουργίες των μαθητών, που συμμετέχουν, και πάνω στα οποία εξασκούνται".

Όλα ξεκινούν από τη World Robot Olympiad και στη συνέχεια το υπουργείο παιδείας της Ελλάδας ανακοινώνει με τη σειρά του ότι συνδιοργανώνει και καλεί τους μαθητές, που ενδιαφέρονται, να λάβουν μέρος.

"Οι μαθητές του δημοτικού θα παρουσιάσουν ένα ρομπότ, το οποίο θα ξεκινήσει από τη βάση του πάνω σ' ένα τραπέζι. Το ρομπότ αναλαμβάνει ουσιαστικά να μεταφέρει στα τρία εργοστάσια κατασκευής ενός πυραύλου τα απαραίτητα υλικά. Ο πύραυλος αυτός προορίζεται για εκτόξευση στο διάστημα. Αφού ολοκληρωθεί η εκτόξευση, στη συνέχεια το ρομπότ επιστρέφει στη βάση του", λέει ο υπεύθυνος του Οργανισμού Ρομποτικής.

H κατασκευή, την οποία θα παρουσιάσουν οι μαθητές του Δημοτικού

"Για το λύκειο τα πράγματα αλλάζουν. Οι μαθητές έχουν δημιουργήσει ρομπότ, τα οποία αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα φωτοβολταϊκά ενός πάρκου φωτοβολταϊκών, με καινούργια. Στο γυμνάσιο, έχουν στήσει το διαστημικό σκουπιδιάρη, ο οποίος κινείται και συλλέγει διαστημικά σκουπίδια, όπως θραύσματα μετεωριτών ή άλλα αντικείμενα. Όλα αυτά γίνονται χωρίς τη βοήθεια κάποιου χειριστηρίου, καθώς τα ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν εντελώς αυτόνομα", σύμφωνα με τον κύριο Σομαλακίδη.

Η κατασκευή, την οποία θα παρουσιάσουν οι μαθητές του Γυμνασίου

Σημειώνει ότι στην Αμερική τα πράγματα σε αυτό το πεδίο λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τη χώρα μας. "Εκεί, το καινούριο πρόγραμμα σπουδών λειτουργεί με βάσει το STEM (Science Technology Enineering and Mathematics). Τα παιδιά εξασκούνται στο να δημιουργούν προγράμματα με καινοτόμα προϊόντα, με δεδομένο ότι οι υποδομές, που υπάρχουν, είναι ιδιαίτερα προηγμένες και αποδοτικές".

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, είναι να μπει η Ελλάδα σε μεταπρατική διαδικασία. Σημειώνει ότι άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, επενδύουν αρκετά εκατομμύρια στον τομέα της ρομποτικής, κάτι που δεν συμβαίνει αντίστοιχα εδώ. "Η χώρα για να αλλάξει πρέπει να επενδύσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κοιτίδες τεχνολογίας υπάρχουν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, αλλά μένουν αναξιοποίητες. Θα μπορούσαν τα παιδιά, ολοκληρώνοντας τις ρομποτικές τους εφαρμογές, να προχωρούν στην πράξη. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει".

Εξηγώντας τη χρήση της ρομποτικής, υποστηρίζει ότι μπορεί να έχουν πρακτική εφαρμογή σε διάφορους τομείς της ζωής μας, κυρίως της επαγγελματικής. "Ένας βοσκός θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτοματισμούς στο μαντρί του και να ταΐζονται τα ζώα αυτόματα. Ένας DJ θα μπορούσε να έχει μικροεπεξεργαστή και να αναβοσβήνει με τον τρόπο που θέλει τα φώτα. Ένας ντεκορατέρ να κατευθύνει τις κούκλες στη βιτρίνα να κουνάνε τα κεφάλια τους ή τα χέρια κατά βούληση".

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα γίνει στη Ρωσία θα συμμετάσχουν συνολικά 8 ομάδες από τη χώρα μας. Δύο από το δημοτικό, δύο από το γυμνάσιο, δύο από το λύκειο και μία ελεύθερη ομάδα, η οποία θα ασχοληθεί με το διάστημα που είναι το θέμα του διαγωνισμού για το 2014. Ο Ελληνικός Διαγωνισμός Ρομποτικής πραγματοποιείται το Σάββατο 28 Ιουνίου στο κλειστό Περιστερίου, Τζων Κένεντυ και Γιαννιτσών στο Περιστέρι.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2106779800 και στις ιστοσελίδες www.why.gr και www.wrohellas.gr.

Ακολουθεί βίντεο από τον διαγωνισμό του 2012