Η SurfCast μηνύει την Microsoft για τα Windows 8

 

Ούτε μια εβδομάδα κυκλοφορίας δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν τα Windows 8 και ήδη αποτελούν αντικείμενο νομικών καταγγελιών.

Η εταιρεία SurfCast που ασχολείται με την ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Microsoft για δήθεν παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της με την χρήση των Live Tiles σε όλες τις εκδόσεις των Windows 8.

Η μήνυση κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την περιφέρεια του Maine στις 30 Οκτωβρίου και αναφέρει πως η Microsoft παραβιάζει τέσσερα στοιχεία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της καταγγελίας. Πρόκειται για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του 2004 με αριθμό 6,724,403 (’403) και με όνομα «σύστημα και μέθοδος για ταυτόχρονη προβολή πολλαπλών πηγών πληροφορίας».

Με λίγα λόγια η πατέντα ’403 αναφέρεται στην «παρουσίαση πολλών πληροφοριών από διαφορετικές πηγές σε μια συσκευή προβολής». Περιγράφει αναλυτικά ένα γραφικό περιβάλλον που «οργανώνει το περιεχόμενο από διάφορες πηγές πληροφοριών σε πλακίδια, κάθε ένα από τα οποία μπορούν να ανανεώσουν το περιεχόμενο του ανεξάρτητα από τα άλλα».

Στην καταγγελία της, η SurfCast συνεχώς αναφέρει αντίστοιχο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Microsoft, με νούμερο 7,933,632 (’632) το οποίο σύμφωνα με αυτήν, παραβιάζει το δικό της σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Όντως τα δυο διπλώματα έχουν αρκετές ομοιότητες, ενώ αρκεί να δούμε μόνο τον τρόπο που λειτουργούν τα Live Tiles της Microsoft για να καταλάβουμε πως, ηθελημένα η μη, η εταιρεία παραβίασε άμεσα τα πνευματικά δικαιώματα της SurfCast.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά αυτήν. Για την ακρίβεια, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων είναι γνωστό πως δεν ασχολείται καθόλου με το λεγόμενο «prior act» την πιθανή χρήση ενός χαρακτηριστικού δηλαδή προτού κατοχυρωθεί σε μια εταιρεία. Απλά κατοχυρώνει τις πατέντες «στα τυφλά» με αποτέλεσμα μετά οι εταιρείες να τρέχουν στα δικαστήρια.

Εφόσον το Γραφείο είχε προβεί στον απαραίτητο έλεγχο, η Microsoft θα μπορούσε να είχε πάρει την ανάλογη αδειοδότηση νωρίτερα και χωρίς την εμπλοκή δικαστηρίου. Τώρα, το πιο πιθανό είναι να συμβιβαστεί εξωδικαστικά με την SurfCast, αποκτώντας τα δικαιώματα χρήσης των πατεντών της, με το απαραίτητο αντίτιμο βέβαια.