Δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης συχνά θύματα κυβερνοεπιθέσεων

Εικοσιένας από τους 25 μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο έχουν υπάρξει στόχοι κυβερνοεπιθέσεων που πιθανόν να έχουν κυβερνητική εξουσιοδότηση, σύμφωνα με δύο μηχανικούς δικτύων που εργάζονται στην Google, τον Σέιν Χάντλεϊ, μηχανικός λογισμικού συστημάτων ασφαλείας και τον μηχανικό δικτύων, Μόργκαν Μαρκί-Μπουάρ.

Ενώ πολλοί χρήστες του Ίντερνετ δέχονται επιθέσεις μέσω email με στόχο να υποκλέψουν προσωπικά τους δεδομένα, οι δημοσιογράφοι προτιμώνται μαζικά από τους δράστες

Τις επιθέσεις εξαπέλυσαν χάκερς, οι οποίοι είτε εργάζονται για κάποια κυβέρνηση, είτε υποστηρίζουν μία κυβέρνηση και βάζουν συγκεκριμένα στο στόχαστρό τους δημοσιογράφους

Οι δυο ερευνητές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο η Google παρακολουθεί τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά είπαν ότι "εντοπίζει τους δράστες που επιτίθενται στους χρήστες μας".

Αρκετοί αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν ανακοινώσει ότι έπεσαν θύματα χάκερ τον περασμένο χρόνο. Για παράδειγμα, οι ιστοσελίδες των Forbes, Financial Times και New York Times έχουν όλες δεχτεί επιθέσεις από τον Συριακό Ηλεκτρονικό Στρατό--μία οργάνωση φιλοκυβερνητικών χάκερ.

Ο Χάντλεϊ είπε ότι κινέζοι χάκερ πρόσφατα απέκτησαν πρόσβαση σε έναν μεγάλο δυτικό δημοσιογραφικό οργανισμό, τον οποίο δεν αποκάλυψε, μέσω ενός πλαστού ερωτηματολογίου που έστειλαν με email στους εργαζόμενους.

Οι περισσότερες τέτοιες επιθέσεις περιλαμβάνουν την αποστολή προσεκτικά διατυπωμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που συνοδεύονται από κακόβουλο λογισμικό ή που κατευθύνουν τους χρήστες σε μία ιστοσελίδα όπου θα παραπλανηθούν για να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Ενώ τέτοιες επιθέσεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον δημοσιογραφικών οργανισμών και δημοσιογράφων που δεν καταγγέλθηκε, είναι σημαντικά μεγαλύτερος από εκείνον που δημοσιοποιήθηκε.

"Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου", είπε ο Μαρκί-Μπουάρ.

Ενώ πολλοί εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών οργανισμών του κόσμου έχουν γίνει στόχοι τέτοιων επιθέσεων, μικροί δημοσιογραφικοί οργανισμοί, άτομα που ασχολούνται με τη δημοσιογραφία των πολιτών και μπλόγκερ έχουν επίσης βρεθεί στο στόχαστρο.