Ερευνητές πολλαπλασίασαν την ταχύτητα ασύρματων δικτύων

Ομάδα ερευνητών με έδρα το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής την καθηγήτρια Muriel Medard, κατάφεραν να αυξήσουν την ταχύτητα ασύρματων δικτύων κατά 27 φορές, αλλάζοντας απλά τον τρόπο αποστολής των δεδομένων.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της υπάρχουσας τεχνολογίας είναι τα λεγόμενα «χαμένα πακέτα» (lost packets, packet loss), δηλαδή η απώλεια δεδομένων κατά την ασύρματη και ενσύρματη μεταφορά τους. Όπως αναφέρει το περιοδικό Technology Review του MIT, η απώλεια πακέτων απαιτεί την εκ νέου αποστολή των δεδομένων, κάτι που όταν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνει σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς.

Η νέα τεχνολογία, η οποία αναφέρεται ως «Κωδικοποιημένο Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης» (Coded TCP) επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα αντικαθιστώντας τα πακέτα με αλγεβρικές περιγραφές, οι οποίες επιλύονται από την συσκευή λήψης προκειμένου να αναδημιουργηθούν τα δεδομένα που λείπουν, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για την λήψη νέων πακέτων.

Εξίσου σημαντικό πρέπει να θεωρείται και το γεγονός πως το Coded TCP δεν απαιτεί καμία τροποποίηση στις υπάρχουσες υποδομές ασύρματων δικτύων. Η εφαρμογή του δηλαδή μπορεί να γίνει άμεσα και με σχετικά χαμηλό κόστος για τους παρόχους.

Προς το παρόν οι πρώτες δοκιμές γίνονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Δεδομένης της βελτίωσης που παρατηρείται όμως, η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη αν αναπτυχθεί στα υπάρχοντα ασύρματα, ίσως ακόμα και στα ενσύρματα δίκτυα.

Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν λάβει άδεια χρήσης της νέας τεχνολογίας, πράγμα που σημαίνει πως η πρώτη εμπορική εφαρμογή της δεν θα αργήσει.