Από τις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες και τις ρομποτικές σφουγγαρίστρες, μήπως ήρθε η ώρα να περάσουμε στα ρομπότ-χτίστες; Περίπου. Μόνο που όπου "ρομπότ", βάλτε "εκτυπωτής". Φαίνεται πως η χρονοβόρος και κοστοβόρος διαδικασία αναζήτησης συνεργείου, κάποια στιγμή στο μέλλον θα εκλείψει. Στις ΗΠΑ, αναπτύχθηκε πρόσφατα ένας εκτυπωτής 3D, ο οποίος μπορεί να τυπώσει ένα σπίτι 232 τ.μ. μέσα σε μία μόνο μέρα. Ο Καθηγητής Behrokh Khoshnevis του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, σχεδίασε το γιγαντιαίο αυτό ρομπότ, που χτίζει στη βάση ενός ατσάλινου σκελετού, εγχύοντας το υλικό κατασκευής μέσα από ένα ειδικό στόμιο. Με τη χρήση μπετόν, διαθέτει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι μπορεί να κατασκευάσει το σπίτι ακριβώς όπως είναι στα σχέδια, χωρίς αλλαγές και συμβιβαστικές λύσεις. Στην ουσία, πρόκειται για τρισδιάστατη εκτύπωση ενός ολόκληρου σπιτιού.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία ονομάζεται Contour Crafting (Περιγραμματική Κατασκευή), και αναμένεται να αποτελέσει επανάσταση στον τομέα των κατασκευών. Η Περιγραμματική Κατασκευή περικόπτει σημαντικά το κόστος κατασκευής και απόκτησης κατοικίας, δίνοντας λύση στο πρόβλημα στέγασης εκατομμυρίων ανθρώπων που στερούνται τη βασική αυτή ανάγκη. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μαζικό προσωρινό κατάλυμα σε περιπτώσεις σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών. Άλλωστε, όπως διαπιστώνει και ο Khoshnevis, "πλέον, ο,τιδήποτε χρησιμοποιούμε κατασκευάζεται αυτόματα από μηχανήματα. Το μόνο που είχε απομείνει ήταν τα σπίτια".
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ρομπότ το οποίο αυτοματοποιεί το σύνολο της εργασίας που εκτελούν παραδοσιακά οι χτίστες και οι τεχνίτες, οι οποίοι πλέον περιορίζονται σε εποπτικό ρόλο. Οι τοίχοι χτίζονται με αλλεπάλληλα επίπεδα/στρώσεις υλικού με τη χρήση μπετόν, ενώ οι σωληνώσεις και τα ηλεκτρικά προστίθενται επίσης αυτόματα κατά τη διάρκεια του χτισίματος. Το σύστημα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να κατασκευάσει κυρτούς τοίχους, επιτρέποντας την ανάπτυξη περισσότερο εξεζητημένων αρχιτεκτονικών προτάσεων. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να χτίσουμε και εκτός του γαλάζιου μας πλανήτη-για παράδειγμα, να κατασκευάσουμε ολόκληρες αποικίες στη σελήνη και τον Άρη, τις οποίες και θα βρουν έτοιμες οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν ως εκεί.
Αν και μέχρι στιγμής έχουν χτιστεί μόνο τοίχοι, ο εφευρέτης της συσκευής πιστεύει πως η επέκταση σε ολόκληρες κατασκευές είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Αρκετού χρόνου, θα πρόσθετε κανείς, καθώς ενώ η Περιγραμματική Κατασκευή βραβεύτηκε το 2006 ως μια από τις καλύτερες εφευρέσεις, βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο.