Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά δεδομένα, περίπου 3.000 βαλίτσες χάνονται κάθε ώρα, κάπου στον κόσμο, κάτι που σημαίνει 26 εκατομμύρια χαμένες ή σταλμένες σε λάθος προορισμό βαλίτσες το χρόνο.
Οι περισσότεροι μάλιστα από εμάς, κάποια στιγμή βρεθήκαμε να ψάχνουμε με τις ώρες στα "απολεσθέντα" αεροδρομίων και κάθε φορά που ταξιδεύουμε, ευχόμαστε να φτάσουμε στον προορισμό μας παράλληλα με τις αποσκευές μας.
Σύντομα όμως, αυτό το άγχος θα είναι παρελθόν χάρη σε μια πρωτοποριακή εφαρμογή που θα προκύψει από τη συνεργασία της Airbus, της εταιρίας τηλεπικοινωνιών T-Systems και της Rimowa, που κατασκευάζει βαλίτσες.
Πρόκειται για το σύστημα Bag2go, το οποίο δείχνει στο κινητό ή την ταμπλέτα σας, που βρίσκεται η βαλίτσα σας σε πραγματικό χρόνο.
"Η συνηθισμένη ετικέτα για αποσκευές θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν. Αυτό που ψάχνουμε είναι να έχουμε μια ηλεκτρονική ένδειξη πάνω στη βαλίτσα. Μπορείτε να έχετε τον έλεγχο μέσα από το smartphone σας και να ξέρετε κάθε στιγμή που είναι η βαλίτσα σας" ανέφερε στο Euronews ο διευθυντής καινοτομίας της Airbus, Γιαν Ρε.
Η καινοτομία βασίζεται σε μια κάρτα SIM που είναι εγκατεστημένη μέσα στη βαλίτσα και έχει δύο αισθητήρες για να μετρούν το βάρος της για σας και να εμφανίζουν την ηλεκτρονική ετικέτα. Η τσάντα επικοινωνεί απευθείας με το κινητό σας, καθώς βάζετε τα στοιχεία της πτήσης. Όταν η πτήση είναι τράνζιτ, οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν διαρκώς την πορεία της αποσκευής τους, μέσω της εφαρμογής, η οποία χρησιμοποιεί GPS για να την εντοπίζει. Αν η τσάντα ανοιχτεί ή καταστραφεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, η εφαρμογή θα σας ειδοποιήσει.
Οι αποσκευές περνούν συνήθως από 14 διαφορετικά σημεία επαφής, πριν τις παραλάβουμε, κατά την άφιξη στον προορισμό μας. Το σύστημα bag2go δεν θα ενημερώνει μόνο εμάς, όταν κάτι δεν πάει καλά, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα και στις αεροπορικές εταιρίες, όταν κάποια αποσκευή δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει να είναι. Ακόμη και αν ταξιδέψει με λάθος πτήση, θα μπορούμε να την ανακτούμε ευκολότερα και ταχύτερα, καθώς θα ξέρουμε ακριβώς που βρίσκεται. Το κόστος της βαλίτσας που θα φέρει το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται να είναι περίπου 20% υψηλότερο από αυτό μιας απλής τσάντας.
Το σύστημα θα δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια του 2014. Οι αεροπορικές εταιρίες είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να συμμετάσχουν, καθώς κάθε χαμένη αποσκευή κοστίζει κατά μέσο όρο 100 δολάρια για να ξαναβρεθεί και να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της.