Οκτώ «κολοσσοί» της τεχνολογίας και του Διαδικτύου ζητούν, επιτακτικά, αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές αρχές «παρακολουθούν» τη διαδικτυακή δραστηριότητα. Πρόκειται για τις εταιρείες Google, Apple, Twitter, Facebook, Microsoft, Linkedin, Yahoo και AOL.
Η ομάδα των οκτώ εταιρειών έστειλε γράμμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο, αναφέροντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η χώρα σε αυτόν τον τομέα "περιορίζει την ελευθερία" των χρηστών.
«Καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνήσεις έχουν χρέος να προστατεύουν τους πολίτες. Ωστόσο, το καλοκαίρι αποκαλύφθηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που γίνοται οι παρακολουθήσεις» αναφέρεται στην ιστοσελίδα που σχημάτισαν οι οκτώ εταιρείες και διαθέτει την ηλεκτρονική διεύθυνση http://reformgovernmentsurveillance.com/. «Η ισορροπία σε πολλές χώρες έχει διαταραχθεί και δεν υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των χρηστών» προσθέτουν οι εταιρείες.
Το γεγονός ότι οκτώ εταιρείες- κολοσσοί, ανταγωνιστές μεταξύ τους, συνασπίζονται προκειμένου να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις, αποτελεί απόδειξη του πόσο σημαντική θεωρούν τη διαμόρφωση πλαισίου σχετικά με τις διαδικτυακές "παρακολουθήσεις".
Μιλώντας στο BBC, o εκτελεστικός διευθυντής της Google, Λάρι Πέιτζ, τόνισε: «Είναι ζωτικής σημασίας η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών. Οι κυβερνήσεις δεν θα έπρεπε να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χρηστών, χωρίς να υπάρχει μία παγκόσμια αρχή που θα επιβλέπει όλη τη διαδικασία».