Η άγνωστη στους πολλούς Ελλάδα της τεχνολογικής καινοτομίας και της εξωστρέφειας είχε ξεχωριστή παρουσία στο 1ο συνέδριο εξαγωγών Made in Greece. Πέντε επιχειρηματικές ενώσεις που αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες κάτω απο τόν τίτλο "Synergies", παρουσίασαν τις δραστηριότητες των μελών τους αλλά και εντυπωσιακά επιχειρηματικά επιτεύγματα.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα πραγματοποιεί εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας αξίας πάνω απο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο - υπερδιπλασιο ποσό απ'ότι οι εξαγωγές αγνου παρθένου ελαιόλαδου, ενώ υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις και ερευνητές που διακρίνονται διεθνώς στις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας, της ψηφιακής επικοινωνίας, της βιο-ιατρικής τεχνολογίας, της μικροηλεκτρονικής, της αεροδιαστημικής.
Οι ενώσεις αυτές είναι οι ΣΕΚΕΕ (εφαρμογών σε κινητές συσκευές, ΕΝΕΒΗ (μικροηλεκτρονική), ΕΒΙΔΙΤΕ (αεροδιαστημική), ΗBio (Βιοτεχνολογία) και η ΕΕΝΕ (Start-Ups).
Οπως τόνισε ο κύριος Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, ΓΔ του ΣΕΚΕΕ, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας “Σynergies” κοινός στόχος των είναι να διευρύνουν την παρουσία των μελών τους στις διεθνείς αγορές, να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στα επιχειρηματικά κεφάλαια αλλά και την συνεργασία τους με το αξιόλογο δυναμικό της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιδιώκουν επίσης να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνέργειες μεταξύ των μελών τους αλλά και με άλλους "παραδοσιακούς" κλάδους της οικονομίας όπου η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Τις εταιρείες της μικροηλεκτρονικής παρουσίασε ο αντιπροεδρος της ΕΝΕΒΗ κύριος Αχιλλέας Τσουκαλής, επισημαίνοντας πως στις περισσότερες ασύρματες συσκευές και στα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν μικροκυκλώματα που σχεδιάστηκαν από ελληνικές εταιρείες και ότι ο κύκλος εργασιών των μελών της ένωσης υπερβαίνει τα 400 εκ ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προέρχονται από εξαγωγές.
Αντίστοιχη εικόνα έδωσε ο Πρόεδρος της Hbio κύριος Ανδρέας Περσίδης παρουσιάζοντας το εκπληκτικό τοπίο της “Made in Greece” υψηλής τεχνολογίας στον χώρο της υγείας που καλύπτει από νέου τύπου ιατρικό εξοπλισμό μέχρι καινοτομικά φάρμακα και εφαρμογές βιο-πληροφορικής.
Τη “νέα γενιά” καινοτομικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, κύριος Σωκράτης Πλούσσας, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ένα νέο κύμα επιχειρηματικότητας απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας όχι μόνο την υψηλή τεχνολογία αλλά και τους παραδοσιακούς κλάδους όπου η καινοτομία αναπτύσσεται στην τυποποίηση, στη διανομή, σε ευρηματικούς τρόπους προώθησης.
Τέλος, ο κος Βαγγέλης Αντωνιάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΚΕΕ, παρουσίασε την πρωτοβουλία του συνδέσμου για συμμετοχή των καινοτομικών επιχειρήσεων με κοινό ελληνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας MWC2014 που πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο στη Βαρκελώνη.