Το Top 10 των επικηρυγμένων χάκερς

Μία νέα ειδική κατηγορία στο πρόγραμμα Most Wanted, παρουσίασε το FBI, η οποία αφορά σε κυβερνοεγκληματίες.

Σύμφωνα με τη "μαύρη λίστα" των Αμερικανικών Υπηρεσιών, στο Top 10 των επικηρυγμένων κυβερνοεγκληματιών (Cyber’s Most Wanted) περιλαμβάνονται οι :

- Αλεξέι Μπελάν: Ρώσος (πρώτος από αριστερά). Κατηγορείται για παραβίαση των δικτύων τριών αμερικανικών εταιρειών με σκοπό την κλοπή στοιχείων από βάσεις δεδομένων και πληροφοριών για εργαζομένους, που στη συνέχεια πούλησε. Η αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του είναι 100.000 δολάρια. Μάλιστα σύμφωνα με το FBI ο Αλεξέι ίσως να διαμένει στην…Αθήνα!

- Φαρχάν Αρσχάντ : Πακιστανός (δεύτερος από αριστερά): κατηγορείται για χακάρισμα σε συστήματα τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας ζημιές ύψους 50 εκατ. δολαρίων σε εταιρείες τηλεφωνίας και άλλους οργανισμούς. Καταζητείται για 50.000 μαζί με τον Νουρ Αζίζ Ουντίν (δεξιά)

- Κάρλος Ενρίκε Περέζ- Μελάρα (τρίτος από αριστερά): Μέσω  ιστοσελίδας ιδιωτικού ντετέκτιβ για άπιστους ερωτικούς συντρόφους τους,  έστελνε στους "στόχους" μία ψηφιακή κάρτα με spyware. Ακολουθούσε η υποκλοπή πληροφοριών, οι οποίες αποστέλλονταν στους πελάτες. Καταζητείται για 50.000 δολάρια.

- Αντρέι Ναμπίλεβιτς Ταάμε: Συριακής εθνικότητας (τέταρτος από αριστερά): Κατηγορείται για συμμετοχή σε επιχείρηση με στόχο τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, στο πλαίσιο μίας μεγάλης online διαφημιστικής απάτης. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την μόλυνση άνω των τεσσάρων εκατ. υπολογιστών σε πάνω από 100 χώρες. Καταζητείται για 50.000 δολάρια. 

Οι υπόλοιποι επικηρυγμένοι χάκερς είναι οι:

- Πετέρις Σαχούροβς: κατηγορείται για απάτη ύψους δύο εκατ. δολαρίων με πώληση μολυσμένων προγραμμάτων κυβερνοασφαλείας. Καταζητείται για 50.000 δολάρια.

- Αρτέμ Σεμένοφ: καταζητείται για συμμετοχή σε ανατολικοευρωπαϊκό κύκλωμα κυβερνοεγκλήματος, που δραστηριοποιείτο και στη Ν. Υόρκη. Καταζητείται για 50.000 δολάρια.

- Σαϊλεσκουμάρ Π. Τζαΐν: κατηγορείται για απάτη ύψους 100 εκατ. δολαρίων, με πώληση ψευδών προϊόντων λογισμικού σε χρήστες του Ίντερνετ σε πάνω από 60 χώρες Καταζητείται για 20.000 δολάρια.

- Μπγιορν Ντάνιελ Σουντίν: συνεργάτης του Τζαΐν (20.000 δολάρια).

- Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Μπόμπνεφ: κατηγορείται συμμετοχή σε σχέδιο ξεπλύματος χρημάτων, που περιελάμβανε την παραβίαση λογαριασμών μεγάλης φίρμας επενδυτικών υπηρεσιών. Καταζητείται για 50.000 δολάρια.