Γη καλεί Σελήνη... Σελήνη λαμβάνει;
Λαμβάνει βέβαια! Και με μεγάλες ταχύτητες! Διαστημικές!
Για ακόμη μια φορά, οι επιστήμονες της NASA κατάφεραν να ξεπεράσουν εαυτούς και να σπάσουν τα (δικά τους) ρεκόρ καταφέρνοντας να μεταδώσουν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα παρά ποτέ δεδομένα από τη Γη μας στο φεγγάρι της!
Ένα όργανο λέιζερ πάνω σε ένα αμερικανικό δορυφόρο, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, έστειλε στον πλανήτη μας δεδομένα με ταχύτητα 622 megabit ανά δευτερόλεπτο, που αποτελεί νέο ρεκόρ "κατεβάσματος" (download).
Παράλληλα, σύμφωνα με το Space.com, το δορυφορικό όργανο πραγματοποίησε "ανέβασμα" δεδομένων (upload) από τον επίγειο σταθμό στο Νέο Μεξικό με ταχύτητα 20 megabit ανά δευτερόλεπτο.
Η NASA πιστεύει τώρα ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του διαπλανητικού ίντερνετ. Και όσο επιστημονική φαντασία και αν ακούγεται αυτό, ήδη υπάρχουν κάποιες φόρμουλες που έχει φτιάξει το ΜΙΤ, και που έχουν ως στόχος την καλύτερη επικοινωνία με τους αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές αλλά και η μετάδοση τρισδιάστατων εικόνων και βίντεο υψηλής ανάλυσης από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.
Η τεχνολογία των λέιζερ επικοινωνιών είχε πρόσφατα δοκιμαστεί και από τον δορυφόρο LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και, μεταξύ άλλων, έστειλε στη Γη μέσω λέιζερ μια εικόνα της Μόνα Λίζα.
(Φωτογραφία εξωφύλλου: Θανάσης Βιρβίλης)