Μπορεί συχνά το διαδίκτυο να περιγράφεται ως "εικονικός κόσμος", ο χρόνος όμως που περνάμε σε αυτό είναι απολύτως πραγματικός και αναντικατάστατος για μας.
Και για να περάσουμε αυτό το χρόνο online σημαίνει ότι τον "τρώμε" από κάπου αλλού.
Πού όμως;
Μια νέα μελέτη του Technology Policy Institute's Scott Wallsten έψαξε και βρήκε τι δεν κάνουμε πια ή τι κάνουμε πολύ λιγότερο εξαιτίας των ωρών που κολλάμε μπροστά στην οθόνη.
Το μεγαλύτερο "πλήγμα" είναι αυτό στον ελεύθερο μας χρόνο (πλην των ωρών που περνάμε στον εικονικό κόσμο) και δεύτερο μεγαλύτερο στην εργασία μας. Ενώ πολλοί μένουμε άγρυπνοι προκειμένου να περάσουμε χρόνο στο διαδίκτυο.
Σήμερα, ο μέσος χρόνος που περνά ένας άνθρωπος στο ίντερνετ (για μη επαγγελματικούς σκοπούς) είναι 100 λεπτά (!) την ημέρα.
Στο γράφημα: οι μπλε στήλες είναι ο ελεύθερος χρόνος του μέσου ατόμου και η κόκκινη γραμμή ο χρόνος που περνάμε online για "ψυχαγωγία"
Για κάθε 1 λεπτό που περνάμε online, χάνουμε:
- 0,27 λεπτά δουλειάς
- 0,28 λεπτά ελεύθερου χρόνου
- 0,12 λεπτά ύπνου
- 0,05 λεπτά έξω με τους φίλους μας
Ενώ σοβαρά λιγότερος είναι και ο χρόνος που αφιερώνουμε στη μόρφωση και την καλλιέργεια μας. Εν ολίγοις δεν διαβάζουμε, για να είμαστε στο διαδίκτυο (0,3 λεπτά λιγότερα για κάθε λεπτό online).
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι συχνά προτιμούμε να... τα πούμε με τους φίλους μας διαδικτυακά παρά από κοντά.
Στο παρακάτω γράφημα βλέπετε πόσο λιγότερη ώρα (σε ημερήσια βάση) περνάμε σε κοινωνικές συναναστροφές εκτός διαδικτύου την τελευταία δεκαετία. (Πηγή: ΒΙ)
Το trend αυτό φαίνεται να μας ήρθε κυρίως από - πού αλλού;- την Αμερική. Μήπως όμως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τη συμβουλή των Αμερικάνων "go out and get a life";
Λήδα Δεληγιάννη, με πληροφορίες από το ΒΙ
Φωτογραφία Εξωφύλλου: Θανάσης Βιρβίλης