Πώς θα διαλέξετε τη “σωστή” τηλεόραση

Το πρώτο και βασικό ερώτημα που τίθεται κατά την αγορά της νέας μας τηλεόρασης είναι ο προσδιορισμός του μεγέθους της. Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η τηλεόραση μας; Το μεγάλο μέγεθος κουράζει; Τα κριτήρια είναι πολλά για την επιλογή μας και σε αυτά περιλαμβάνεται, φυσικά, και ο προϋπολογισμός μας. 

Ο υπολογιστής για τη διαγώνιο της τηλεόρασής μας και την απόσταση θέασης, λειτουργεί ως εξής: Αν δεχθούμε ότι η ανάλυση της οθόνης της τηλεόρασης μας δεν θέτει περιορισμό, είναι δηλαδή η μέγιστη εμπορικά διαθέσιμη σήμερα (4Κ), τότε την απόσταση θέασης καθορίζουν η ανάλυση του μέσου (Standard Definition (DVD), HD 720p, Full HD 1080p και 4K UHD) και η διαγώνιος της οθόνης μας σε ίντσες.

Αντίστροφα, αν γνωρίζουμε την απόσταση θέασης με βάση το μέγεθος της και τη χωροταξία του δωματίου μας, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε τη διαγώνιο σε ίντσες της οθόνης της τηλεόρασης που πρόκειται να αγοράσουμε, πάντα με βάση την ανάλυση του υλικού που προβάλουμε.

Το περισσότερο αντικειμενικό κριτήριο για να αποφασίσουμε ποια θα είναι η διαγώνιος της τηλεόρασης μας, είναι αυτό που λαμβάνει υπόψη του τους περιορισμούς της ανθρώπινης όρασης.

Το κοινά αποδεκτό μέγιστο της διακριτικής ικανότητας του ανθρωπίνου ματιού θεωρείται το 1/60 της μοίρας ενός κύκλου, σύμφωνα με το σύστημα Snellen. (Το σύστημα Snellen είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να μετρήσουν την όραση μας). Με βάση αυτό, κατά τη θέαση μίας τηλεόρασης, προκειμένου να μπορούμε να δούμε το σύνολο της πληροφορίας που απεικονίζεται στην οθόνη μας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε μία συγκεκριμένη απόσταση από αυτή. Αντίθετα, αν πλησιάσουμε πιο κοντά, τότε θα βλέπουμε τα pixel της εικόνας, καθώς ο περιορισμός τίθεται από την ανάλυση του υλικού μας. Στον προσδιορισμό της διαγωνίου της τηλεόρασης που θα αποκτήσουμε ρόλο παίζουν η απόσταση μας από αυτή και η ανάλυση του format στο οποίο είναι το περιεχόμενο που προβάλλουμε. 

Ποιότητα Εικόνας και Τεχνολογία Απεικόνισης

Μία τηλεόραση μπορεί να είναι ποιοτική ανεξαρτήτως της τεχνολογίας απεικόνισης που χρησιμοποιείται στην οθόνη της. Όμως, κάθε τύπος οθόνης έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους άλλους, αλλά και κάποια αδύνατα σημεία. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν έναν καλό οδηγό στην επιλογή μας, αν και, επαναλαμβάνουμε, ότι μία TV είναι καλή ή όχι ανεξαρτήτως τεχνολογίας display. Σήμερα, εμπορικά διαθέσιμοι τύποι τηλεοράσεων με βάση την τεχνολογία του πάνελ τους. 

LCD TV

Οι LCD TV διακρίνονται για την ιδιαίτερα φωτεινή εικόνα τους, χαρακτηριστικό που τις καθιστά ιδανικές για χώρους με σχετικά υψηλό περιβάλλον φωτισμό.

Σήμερα πλέον, η πλειοψηφία των τηλεοράσεων με πάνελ LCD χρησιμοποιεί για τον οπίσθιο φωτισμό του πάνελ (backlight) συστοιχίες LED. Ο τύπος του οπίσθιου φωτισμού LED που χρησιμοποιείται σε μία TV είναι καθοριστικός για την ποιότητα της εικόνας της και κυρίως για την αντίθεση της και την απόδοση του μαύρου.

Ο οπίσθιος φωτισμός Full LED είναι ο περισσότερο αποδοτικός, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες LED να έχουν διαφορετική φωτεινότητα – Local Dimming – με βάση το περιεχόμενο που απεικονίζεται κάθε δεδομένη στιγμή.

Στον αντίποδα, τα Edge LED που είναι τοποθετημένα στην περιφέρεια του πάνελ συμβάλουν στο σχεδιασμό μίας λεπτής LCD TV, με μικρό βάθος. Κάπου ενδιάμεσα από τις LED με Local Dimming και στις Edge LED, σε ό,τι αφορά την απόδοση και τον τρόπο λειτουργίας, βρίσκονται τα Edge Local Dimming LED. Το Edge Local Dimming LED backlight έχει καλύτερη απόδοση από το Edge LED backlight, ενώ περισσότερο αποδοτικό συνολικά είναι το backlight τύπου Full LED Local Dimming. 

Σημείο που πρέπει να δοθεί προσοχή κατά την επιλογή μίας LCD TV είναι η γωνία θέασης, καθώς ορισμένοι τύποι πάνελ LCD παρουσιάζουν σημαντικά περιορισμένο εύρος εντός του οποίου η εικόνα διατηρεί την ομοιογένεια της.

 

Plasma TV

Οι Plasma TV αποτελούν κλασική επιλογή των cinephile, χάρη στην ομοιογένειας που διακρίνει την εικόνα τους, της απόδοσης στα σκοτεινά πλάνα και της ευρείας γωνίας θέασης του πάνελ τους. Οι Plasma TV διακρίνονται για την καλή απόδοση της κίνησης, καθώς το πάνελ plasma δεν παρουσιάζει την παραμικρή καθυστέρηση (lag). Σε σύγκριση με τις LCD TV, οι Plasma TV έχουν πιο χαμηλή φωτεινότητα, χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη αν ο περιβάλλων φωτισμός που θα την τοποθετήσουμε είναι σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, η κατανάλωση τους είναι υψηλότερη από αυτή των LCD TV.

 

Active 3D και Passive 3D

Επιλέγοντας τρισδιάστατη τηλεόραση, θα βρεθείτε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Το Active 3D παίρνει την ονομασία του από τη χρήση ενεργών γυαλιών (Shutter Glasses). H δεύτερη τεχνολογία είναι το Passive 3D, το οποίο παίρνει την ονομασία του από τη χρήση παθητικών πολωτικών γυαλιών για την απομόνωση των εικόνων που βλέπει κάθε μάτι, προκειμένου να δημιουργηθεί η τρισδιάστατη ψευδαίσθηση.

Θετικό της τεχνολογίας Active 3D είναι η υψηλότερη ανάλυση της τρισδιάστατης εικόνας, το λεγόμενο Full HD 3D, με ανάλυση 1080p για ένα πάνελ με αυτή την ανάλυση. Τα γυαλιά για το Active 3D είναι, γενικά, μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα Passive, ενώ το κόστος τους είναι υψηλό. Τα πολωτικά γυαλιά που χρησιμοποιούνται στο Passive 3D έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, γεγονός που επιτρέπει την προμήθεια πολλών ζευγαριών. Χαρακτηριστικό του Passive 3D είναι ότι η ανάλυση 3D που παρακολουθούμε είναι η μισή από την ονομαστική του panel της 3D TV μας, ήτοι 540 γραμμές ανάλυσης για ένα πάνελ 1080p.

Διασύνδεση και Δικτύωση

Ένα από τα βασικά ατού των σύγχρονων HDTV είναι η δυνατότητα τους να δικτυώνονται. Με τον τρόπο αυτό η HDTV μας έχει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί ως μέσο αναπαραγωγής στο Ψυχαγωγικό Οικοσύστημα της κατοικίας μας. Σε αυτήν μπορούμε να αναπαράγουμε υλικό από τους υπολογιστές μας, αλλά και να την ελέγξουμε μέσω αυτών. Ακόμη καλύτερα, η HDTV μας μπορεί να ελεγχθεί μέσω του smartphone ή και του tablet που επίσης βρίσκονται στο δίκτυο μας.

Για να είστε σε θέση να απολαύσετε αυτές τις ευκολίες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η TV σας να μπορεί να δικτυώνεται, δηλαδή να διαθέτει θύρα Ethernet ή και Wi-Fi. Εξάλλου, η παρακολούθηση προγραμμάτων μέσω δικτύου (IPTV) είναι μία πραγματικότητα που στο μέλλον αναμένεται να γίνει ο κανόνας.

Στάθης Ασπιώτης

Πηγή: TVWars.gr