Δεν ήθελε η Apple να ενσωματώσει χάρτες στο πρώτο iPhone

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Apple με τους νέους χάρτες της έχει κάνει αρκετούς από τους καταναλωτές της να αναπολούν τις ημέρες όπου η Apple και η Google ήταν στενοί σύμμαχοι. Μέχρι πρόσφατα οι δυο εταιρείες συνεργαζόντουσαν αρκετά στενά προκειμένου να προσφέρουν στους χρήστες του iPhone υπηρεσίες πλοήγησης και αναζήτησης, τα πράγματα όμως ξεκίνησαν πολύ διαφορετικά.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, αρχικά η Apple δεν σκόπευε να ενσωματώσει πρόγραμμα χαρτών στο πρώτο iPhone. Ο Steve Jobs αποφάσισε να ενσωματώσει τους χάρτες της Google στο iPhone κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ο λόγος; Ήθελε μια εφαρμογή για να αναδείξει τις δυνατότητες multi-touch της οθόνης του. Πράγμα που όχι μόνο το κατάφερε αλλά παρουσιάζοντας τις δυνατότητες των Google Maps τηλεφώνησε σε κατάστημα Starbucks μέσω της εφαρμογής και αποπειράθηκε να παραγγείλει 4.000 latte για το κοινό της παρουσίασης, προξενώντας το γέλιο και το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η δήλωση του Jobs σε συνέντευξη του το 2007 σχετικά με την δυνατότητα κατασκευής χαρτών, όταν δήλωσε πως «δεν ξέρουμε πώς να φτιάχνουμε χάρτες. Ξέρουμε πώς να φτιάχνουμε την καλύτερη εφαρμογή για χάρτες, αλλά δεν ξέρουμε πώς να φτιάξουμε το backend», εννοώντας το περιεχόμενο των χαρτών, φωτογραφίες, δρόμους και σημεία ενδιαφέροντος. «Άρα συνεργαζόμαστε με αυτούς που ξέρουν πώς να φτιάξουν το backend».

Η Apple συνεργαζόταν με την Google μέχρι τις αρχές του χρόνου όταν ξαφνικά αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία και να κατασκευάσει τους δικούς της χάρτες. Το αποτέλεσμα όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν επιεικώς άθλιο.