Απενεργοποιούν τα κλεμμένα κινητά τηλέφωνα

Από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιούν, μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity – Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων), όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων, που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.

Την παραπάνω προειδοποίηση απηύθυνε την Τετάρτη η επιβλέπουσα Αρχή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό.

Όπως γίνεται κατανοητό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωστοποίηση του κωδικού ΙΜΕΙ της κλεμμένης συσκευής από τον κάτοχο στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, με τον οποίο συνεργάζεται.

Συνεπώς, ο καταναλωτής θα πρέπει να σημειώνει και τον κωδικό ΙΜΕΙ από τη στιγμή που αγοράζει τη συσκευή, για να μη βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων όταν τη χάσει ή του την κλέψουν!

Ο κωδικός ΙΜΕΙ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και αποτελεί την "ταυτότητα" κάθε συσκευής.

Κάθε συνδρομητής μπορεί να εντοπίσει τον κωδικό ΙΜΕΙ:

- στη συσκευασία της συσκευής

- πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στη συσκευή του

- με σχετική εφαρμογή του λογισμικού της συσκευής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για smartphone.

Για την απενεργοποίηση της συσκευής, οι συνδρομητές πρέπει αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλουν στον πάροχό τους γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.

Κάθε εταιρία, που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της στο δίκτυό της, αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη να ενημερώνει σχετικά και τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν, επίσης, στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών στα δίκτυά τους.

Σημειώνεται ότι ένα αίτημα απενεργοποίησης απορρίπτεται εάν ο δηλούμενος κωδικός ΙΜΕΙ δεν είναι έγκυρος σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές ή δεν έχει αποδοθεί από τον κατασκευαστή στη συσκευή ώστε να την προσδιορίζει κατά μοναδικό τρόπο.

Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή έναντι του φαινομένου της κλοπής συσκευών κινητών τηλεφώνων.