Τα δεδομένα και οι πληροφορίες που μεταφέρουμε ενώ μιλάμε από κινητό σε κινητό τηλέφωνο δεν είναι και τόσο προστατευμένες όσο νομίζαμε.
Το υποπτευόμασταν αλλά δεν είχαμε τη μαρτυρία του ακτιβιστή Κρίστοφερ Σογκόιαν να μας το επιβεβαιώσει.
Ο Σογκόιαν έχει ασχοληθεί σε μεγάλο μέρος της ζωής του με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και λέει στο Newsweek ότι "οι κακοί κερδίζουν αυτή τη στιγμή".
Μαζί με τον καθηγητή τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου του Μπέρκελεϊ, ο οποίος διαθέτει γνώσεις και δεξιότητες τεχνικού υψηλότατου επιπέδου στις τηλεπικοινωνίες, πραγματοποίησαν ένα πείραμα το καλοκαίρι του 2012 και απέδειξαν ότι μπορούσαν να ξαναπαίξουν διαλόγους που είχαν μόλις γίνει από "καθαρά" κινητά τηλέφωνα, αρκεί αυτά να βρίσκονταν σε έναν συγκεκριμένο χώρο.
Προκαλεί τρόμο και μόνο η σκέψη και αρκετοί από εσάς ήδη σκέφτεστε ποιες ευαίσθητες πληροφορίες σας έχετε μοιραστεί τις τελευταίες ημέρες -ή γενικά- από το κινητό σας τηλέφωνο.
Ο Σογκόιαν εξηγεί, πάντως, ότι οι εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών κάνουν αντικατασκοπεία επάνω στο θέμα και όπως καταλαβαίνουμε εμείς, παίζουν ένα παιχνίδι "κλέφτη κι αστυνόμου" με τους επίδοξους υποκλοπείς.
Κάθε κινητό τηλέφωνο νέας τεχνολογίας και όχι μόνο τα smartphones (!) έχει ένα διεθνή αριθμό καταχώρησης/εγγραφής σε μητρώο κατασκευής που λειτουργεί ως ταυτότητά του. Πρόκειται για το λεγόμενο IMSI (International Mobile Subscriber Identity).
Αυτή η ταυτότητα μπορεί να εντοπιστεί από πύργους/κυψέλες, που λειτουργούν ως πομποί ή αναμεταδότες σημάτων εταιρειών κινητής -και σταθερής- τηλεφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αριθμό IMSI έχουν και τα tablets.
Οι "κακοί" του παιχνιδιού προσπαθούν να "προσελκύσουν" με εξελιγμένες τεχνολογίες τα σήματα των τηλεφωνων, μέσω του IMSI, προς τον δικό τους, "ελεγχόμενο" πομπό ώστε να υποκλέψουν τα δεδομένα.
Αλλά προφανώς και δεν ενδιαφέρονται για άτομα της καθημερινότητας. Στόχος τους είναι τα αρχηγεία των ενόπλων δυνάμεων, χώροι συσκέψεων υπουργείων και πολιτικά γραφεία, ακόμη και οι ίδιες οι υπηρεσίες και τα άτομα της υπηρεσίας πληροφοριών κάθε χώρας.