Αν η γλώσσα είναι το σημαντικότερο μέσο στο οποίο καταγράφεται η ανθρώπινη ιστορία και εξέλιξη; Είναι μάλλον βέβαιο και ακόμη ένα στοιχείο έρχεται να το επιβεβαιώσει.
Ο Tom Chatfield της εφημερίδας Guardian συγκέντρωσε τις 10 βασικότερες λέξεις που μας “χάρισε” το διαδίκτυο. Και όπως θα δείτε, αρκετές από αυτές είναι ήδη στο καθημερινό μας λεξιλόγιο!
1. Avatars
Η εικόνα μας στο διαδίκτυο, η διαδικτυακή μας περσόνα, κάτι σαν τη φωτογραφία της ταυτότητας μας στο κυβερνοχώρο. Προέρχεται από τη λέξη της σανσκριτικής γλώσσας avatara που περιγράφει την κάθοδο ενός θεού από τους ουρανούς στη γη. Η λέξη πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 18ο αιώνα στην Αγγλική όταν κάποια σανσκριτικά κείμενα ήρθαν στο φως και είχε μυστικιστική χροιά μέχρι το 1992 οπότε ο Neal Stephenson τη χρησιμοποίησε στη νουβέλα του Snow Crash με τον τρόπο περίπου του την ορίζουμε πλέον σήμερα.
2. Hashtags
Γνωστή από το Twitter η λέξη συνοδεύεται από το σύμβολο #, δίεση στα Ελληνικά. Το σύμβολο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα ως συντόμευση του όρου: βάρος σε πάουντς.
3. Scunthorpe problems
Ή αλλιώς πως τα φίλτρα προστασίας στο ίντερνετ μπορούν να σας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Μπλοκαρίσματα στο e-mail και πολλές άλλες δυσκολίες μόνον και μόνο γιατί μια λέξη θυμίζει μια άλλη, “κακιά λεξούλα”. Ενδεικτικά, οι πάροχοι e-mail απαγόρευσαν σε χρήστη του διαδικτύου με το επίθετο Cockburn να ανοίξει ηλεκτρονικό λογαριασμό που χρησιμοποιεί το όνομα του!
4. Trolling
Παλαιότερα, αν έλεγες troll ή trolling, όλοι θα καταλάβαιναν κάποια αναφορά σε παραμύθι: ξωτικό, καλικάντζαρος ή κάτι τέτοιο. Από τη λέξη των μεσαιωνικών Γαλλικών troller που σήμαινε “περιπλανώμαι κυνηγώντας κάτι”. Στην αγγλική γλώσσα εισήχθη στα 1600 ως ορολογία για το ψάρεμα και συγκεκριμένα το δόλωμα. Από εκεί και η μεταφορά του στο διαδίκτυο, που πλέον σημαίνει κάτι σε e-καλικάντζαρος που χαλά διαδικτυακές συζητήσεις και αναρτήσεις...
5. Memes
Από την αρχαιοελληνική λέξη “μίμος”. Το 1976, ο συγγραφέας Richard Dawkins χρησιμοποίησε τη λέξη "meme" κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη "gene" για να ονομάσει τη “μονάδα μεταβίβασης πολιτισμού/ πολιτισμικών αξιών”, κάτι σαν το γονίδιο που κληροδοτεί τις γεννητικές πληροφορίες από γενιά σε γενιά. Ο συγγραφέας όμως δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πώς θα χρησιμοποιούνταν ο όρος που εισήγαγε για να δείξει τη δυνατότητα του ίντερνετ να αποτελεί δεξαμενή λέξεων, σκέψεων κλπ όπου κανείς μπορεί να χαθεί ατελείωτες ώρες, μέρες, μήνες στην... αναζήτηση.
6. Spam
1970. Οι διάσημοι Monty Python's κάνουν ένα τηλεοπτικό σκετσάκι με τον όρο "SPAM". Από το σκετσάκι αυτό η λέξη έφτασε να σημαίνει σήμερα το “κακόβουλο” περιεχόμενο, τις ατελείωτες και κουραστικές επαναλήψεις διαφημίσεων, κειμένων, αναφορών κλπ...
7. LOLs
"LOL" δηλαδή "laughing out loud" (ξεκαρδίζομαι στα γέλια). Μια λέξη ή μάλλον η σύμπτυξη τριών λέξεων δηλώνει κάτι που στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή δεν θα εκφραζόταν με λέξεις. Το ίντερνετ ίσως στερείται τρόπους έκφρασης συναισθημάτων αλλά... ανάγκα και νέες λέξεις δημιουργούνται.
8. Meh
Ένα γραπτό επιφώνημα περιφρόνησης ή αδιαφορίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν επίθετο ή ακόμη και ουσιαστικό! Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1995 σε ένα επεισόδιο The Simpsons.
9. Cupertinos
Ή αλλιώς λάθη στην αυτόματη διόρθωση λαθών. Ο υπολογιστής, π.χ. σε έναν επεξεργαστή κειμένων συμπληρώνει ή διορθώνει μια λέξη. Αλλά... φευ, προτρέχει. Οι γλώσσες και δη η ελληνική είναι μακράν πιο πλούσια από οποιοδήποτε e-λεξικό!
10. Geeks
Ήταν κάτι σαν αρλεκίνοι ή κλόουν στο θίασο κάθε μεσαιωνικού τσίρκου. Η λέξη προέρχεται από τα μεσαιωνικά γερμανικά αλλά στις μέρες μας περιγράφει ένα μάλλον αντικοινωνικό άτομο, λίγο εκκεντρικό, με εμμονή στην τεχνολογία και τα διάφορα gadgets που προσφέρει.