Το διαδίκτυο κάνει και διαγνώσεις

Το "CrowdMed" είναι μία νέα καινοτομία του διαδικτύου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Συνέδριο TedMed στην Ουάσινγκτον και χρησιμοποιεί τις εμπειρίες του κοινού για να διαγνώσει δύσκολα ιατρικά περιστατικά.

Όπως αναφέρεται στο newscientists.com, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στο CrowdMed, ανεξάρτητα από ιστορικό ή την κατάρτισή του. Στους συμμετέχοντες δίνονται πόντοι, τους οποίους μπορούν αργότερα να χρησιμοποιήσουν για να στοιχηματίσουν στη σωστή διάγνωση από τις λίστες με τις προτάσεις. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα "χρηματιστήριο" προβλέψεων, με τις διαγνώσεις να ανεβαίνουν και να πέφτουν με βάση τη δημοτικότητά τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μετοχές στα χρηματιστήρια αξιών. Στη συνέχεια, ειδικοί αλγόριθμοι υπολογίζουν τις πιθανότητες ακρίβειας για κάθε διάγνωση.

Όταν οι γνώμες του κοινού καταλήξουν σε ομοφωνία, το σύστημα δίνει στους ασθενείς μία λίστα με τις πρώτες τρεις πιθανές διαγνώσεις, τις οποίες μπορούν να εξετάσουν με το θεράποντα γιατρό τους. Εκείνη που αποδεικνύεται σωστή, κερδίζει περισσότερους πόντους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε επόμενες υποθέσεις. Στις 20 πρώτες δοκιμαστικές περιπτώσεις, 700 περίπου συμμετέχοντες προσδιόρισαν κάθε μία από τις μυστηριώδεις ασθένειες μέσα στις τρεις πρώτες προτάσεις τους.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει όσους προσβάλλονται με κάποια από τις 7.000 σπάνιες ασθένειες που έχουν αναγνωριστεί. Σημειώνεται ότι, μόνο στην Ευρώπη 30 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια σπάνια αρρώστια, ενώ για το 40% από αυτές είτε δεν υπάρχει διάγνωση είτε είναι λανθασμένη. Παρόλα αυτά, δυσαρεστημένοι ασθενείς ή γιατροί με το CrowdMed, μπορούν να απευθυνθούν σε ένα άλλο, εξίσου πρόσφατο ιστότοπο (FindZebra) που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν μέσα από ένα πίνακα με δεδομένα από σπάνιες ασθένειες, τον οποίο έχει επιμεληθεί μία ομάδα από ερευνητές.