Επί πληρωμή η αναδημοσίευση περιεχομένου
Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε στο να εξεταστεί ένας νέος νόμος που θα απαιτεί από τη Google και άλλες μηχανές αναζήτησης, αλλά και σελίδες που συγκεντρώνουν ενημερωτικό περιεχόμενο, να καταβάλλουν ένα αντίτιμο στους εκδότες και τους δημοσιογράφους ώστε να έχουν το δικαίωμα να αναπαράγουν, έστω και ένα μικρό απόσπασμα των άρθρων τους.
Το γερμανικό υπουργείο δικαιοσύνης έχει κληθεί για να γράψει το νέο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας.
Η Google έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις από ειδησεογραφικούς οργανισμούς στη Γαλλία και το Βέλγιο. Το 2007 μάλιστα, συμφώνησε να κατοχυρώσει περιεχόμενο από το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse για χρήση στο Google News, ενώ πέρυσι έχασε μια δικαστική υπόθεση που ασκήθηκε από μία ένωση των βελγικών εφημερίδων.
Στην τελευταία περίπτωση, ο κολοσσός της αναζήτησης διατάχθηκε να αφαιρέσει όλο το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από τα έγγραφα που βρίσκονταν στις ιστοσελίδες τους.
Ένα σχέδιο του γερμανικού νόμου θα δημοσιευτεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ο νόμος κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της CDU.
Φυσικά, η κίνηση αυτή έγινε αποδεκτή με χαρά από την Ομοσπονδιακή Ένωση των Γερμανών Εκδοτών Εφημερίδων (BDZV), με την εκπρόσωπο τύπου να δηλώνει πως “ήταν δική μας ιδέα, οπότε δε μπορούμε παρά να είμαστε χαρούμενοι που θα συμβεί αυτό. Η Google κάνει πολλά χρήματα, χάρη στο περιεχόμενο που δημιουργείται από τα μέλη BDZV, έτσι ο σύλλογος θα ήθελε να πάρει ένα μικρό ποσοστό των εσόδων”.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι πως το αναγκαστεί η Google να πληρώσει είναι καλή ιδέα. Ο συνήγορος υποστήριξης των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Δικαιωμάτων (EDRi), Joe McNamee χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως μία “κωμικά ηλίθια πολιτική”. ΟMcNamee υποστηρίζει πως ο λόγος που οι εκδότες αναρτούν το περιεχόμενο τους στο Διαδίκτυο είναι για να μπορεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε αυτό πιο εύκολα, τονίζοντας πως το να τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που βοηθούν το κοινό να βρει αυτό το περιεχόμενο, είναι απλά παράλογο.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι ήδη υπερβολικά περίπλοκη και αποσπασματική. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να ξεκινήσει κανείς νομικές υπηρεσίες περιεχομένου, στην Ευρώπη. Προσθέτοντας ακόμα ένα στρώμα γραφειοκρατίας και νομικά εμπόδια θα κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη, συνέχισε ο McNamee.
Τέλος, αντιρρήσεις εκφράστηκαν και από την Google, με τη διευθύντρια επικοινωνίας, Kay Oberbeck να δηλώνει πως “Κανείς δεν βλέπει το πραγματικό λόγο για τον οποίο αυτός ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι πραγματικά επιβλαβής, όχι μόνο για τους χρήστες που δεν θα μπορούν να βρουν όσες πληροφορίες μπορούν τώρα, αλλά ένας τέτοιος νόμος δεν δικαιολογείται ούτε για οικονομικούς λόγους αλλά ούτε και για δικαστικούς”.