Το σημερινό Doodle είναι αφιερωμένο στη Miriam Makeba

Η Google σήμερα αποφάσισε να αποδώσει φόρο τιμής στην τραγουδίστρια Miriam Makeba (γνωστή και ως Mama Africa), τιμώντας με το σημερινό Doodle, τα 81α γενέθλια της γυναίκας που εκδιώχθηκε από την χώρα της, επειδή εναντιώθηκε στο Απαρτχάιντ (πολιτική φυλετικού διαχωρισμού), το 1959.

Το 1960, η Makeba γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης από την Αφρική που καταφέρνει να κάνει γνωστή την αφρικανική μουσική στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Το πιο γνωστό της τραγούδι τιτλοφορείται “Pata Pata”, που αρχικά ηχογραφήθηκε το 1957 ενώ κατάφερε τελικά να κυκλοφορήσει στην Αμερική δέκα χρόνια αργότερα.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1966, το άλμπουμ “An Evening with Belafonde/Makeba”, που ήταν μία συνεργασία της Mama Africa με τον Harry Belafonde, βραβεύτηκε από τα Grammy's σαν η καλύτερη Folk ηχογράφηση.

Το 1990 και μετά την κατάρρευση του συστήματος Απαρτχάιντ, η Makeba επέστρεψε για πρώτη φορά στη γενέτηρά της. Ενώ στις 16 Οκτωβρίου του 1999 εκλέχθηκε ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το 2001 της απονεμήθηκε το μετάλλιο “Otto Hahn Peace Medal in Gold” από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών της Γερμανίας στο Βερολίνο για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες της για την ειρήνη αλλά και την διεθνή κατανόηση των λαών.

Η Miriam Makeba έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου του 2008, όταν είχε πάει στην Ιταλία για να συμμετάσχει και να υποστηρίξει μία συναυλία του συγγραφέα Roberto Saviano και τη στάση του απέναντι στη μαφία της Camorra. Η Makeba έπαθε ανακοπή καρδιάς όταν τραγουδούσε το “Pata Pata”, με τους γιατρούς να είναι ανήμποροι να τη βοηθήσουν.